Zlepší imunitu, biely zuby a ničí nádory . Budete prekvapený!

Potenciál tejto bylinky oceňujú kuchári stredomorskej, americkej či africkej kuchyne. Čerstvá petržlenová vôňa dodáva pokrmom z mäsa, rýb a zeleniny tú pravú chuť. Petržlenová vňať vďačí za svoju popularitu svojej nenáročnosti. Bežne rastie v Taliansku a Európe, dokáže odolať mrazom (-7 °C) a rýchlo sa adoptuje domácim podmienkam.

V nasledujúcom článku vám prezradíme nielen to, ako ho použiť pri varení, ale aj jeho liečivé účinky, ktoré využijete na záchranu vášho tela.

Pri tepelnej úprave strácajú listy arómu a chuť, no netýka sa to len vňate. Vzhľadom k odolnosti voči chladu, sa môže skladovať aj na niekoľko mesiacov a pritom nestratí svoje vlastnosti. Ak sa chcete  dozvedieť niečo o využití petržlenu viac, pokračujte v čítaní tohto článku.

  1. Prevencia pred nedostatkom vitamínov

Pri zmienke o vitamíne C nám hneď napadne citrón. A však petržlen ho má až 4-násobne viac. Taktiež obsahuje množstvo keratínu, vitamínov A a B, kyselinu listovú a askorbovú. Je preto ideálnou voľbou pri nedostatku vitamínov v zimnom období.

  1. Bojuje proti rakovinovým nádorom

Petržlenový olej dokáže spomaliť rast a šírenie rakovinových buniek. To sa týka hlavne ochorenia v pľúcach a bruchu.

  1. Protizápalový efekt

Často sa používa pri liečbe dny a artritídy. Zápasí s koreňom problému – zápal. Odvar z tejto bylinky je nepostrádateľný v kozmetike, pretože účinne lieči akné a rýchlo odstraňuje začervenanie, vrátane bodnutia hmyzom.

  1. Obnova nervového systému

Naše telo je napadané neurotixínami, ktoré sú obsiahnuté najmä v produktoch pre domácnosť (napríklad acetón) a v pesticídoch. Šťava z petržlenu má pozitívny vplyv na centrálny a periférny nervový systém, chrániaci vás pred škodlivými účinkami toxínov.

Pripravte si čaj z petržlenovej vňate, ktorý nebude o nič horší, ako si kupujete v obchodoch alebo v lekárňach.

Potrebujete:

50 g petržlenovej vňate
500 ml vody
1/2 citrónu
1 ČL medu

Priveďte vodu k varu, pridajte k nej nasekanú vňať a citrón. Nechajte na ohni 5 minút a odstavte zo sporáka, aby vychladol. Až po vychladení nápoj preceďte a pridajte k nemu med. Hotovo!

Ešte jedna informácia na koniec: Petržlenová vňať má zosvetľujúci efekt – bieli kožu a zubnú sklovinu. Zvyšok čaju si môžete dať zamraziť na neskoršie a kocky ľadu použiť na kozmetické účely.
Zdroj: sovkusom. ru

You Might Also Like