Vedecké výskumy najnovšie ukazujú, že konzumácia týchto bežných siedmych potravín, ktoré vám dnes predstavíme, je extrémne prospešná v prípade rakoviny.
Uvedené potraviny totiž výrazne spomaľujú, či dokonca úplne zastavujú jej rast a následne dochádza k odumieraniu rakovinových buniek. Navyše, mnohé z týchto potravín sa ukázali pri potláčaní rakoviny účinnejšie než chemoterapia.
Ako to funguje:
Proces formovania nových ciev sa nazýva angiogenéza. Tá je viac aktívna počas určitých životných fáz, napríklad u novorodencov. Neskôr v živote dochádza k jej útlmu. To však neplatí pre niektoré konkrétne tkanivá, ako napríklad pre formovanie kapilár v jazvách po zraneniach.
Uvedený proces je regulovaný aktivátormi a inhibítormi – to preto, aby bol v rovnováhe a zastavil sa, keď splnil svoj účel. Inhibítory sú tu viac dôležité, pretože sú to práve oni, ktoré celý tento proces ukončujú.
V prípade vzniku rakoviny nádory začínajú do krvi uvoľňovať aktivátory, čím si zabezpečujú formovanie krvných ciev, ktoré ich následne zásobujúcich živinami. Len nedávno medicína vyrobila nové lieky s názvom „inhibítory angiogenézy“. Tieto látky sa líšia od chemoterapie tým, že nádory priamo neničia, no bránia v nich formovať nové ciev.
Potraviny, ktoré vám dnes predstavíme, obsahujú látky so silnými anti-angiogenéznymi účinkami.
Ich konzumácia tak narúša formovanie krvných ciev v nádoroch. Tie potom bez dodatočného prísunu živín spomalia svoj rast a napokon odumierajú.
Budú vás preto spoľahlivo chrániť pred vznikom, rastom a šírením zhubnej rakoviny.
Červené víno
Červené víno obsahuje jeden z najsilnejších antioxidantov nazývaný resveratrol. Ide o veľmi potentnú látku nachádzajúcu sa v šupkách červeného hrozna. Viaceré štúdie preukázali, že resveratrol úspešne napomáha k ničeniu baktérií, vírusov, húb a plesní.
Víno má aj iné ďalšie úžasné vlastnosti:
zlepšuje mentálnu a duševnú kondíciu
bráni poškodeniam buniek v dôsledku radiácie
zlepšuje toleranciu glukózy u diabetikov
eliminuje nebezpečné voľné radikály
predlžuje život
zlepšuje činnosť srdca
zefektívňuje produkciu energie bunkami
Odporúčaná denná dávka resveratrolu je 200 až 600 mikrogramov na deň. Jeden 2 dcl pohár červeného vína obsahuje približne 600 mikrogramov.
Kurkuma
Mnohé štúdie preukázali ohromné účinky kurkumínu (účinnej látky v kurkume) na ničenie rakovinových buniek a obzvlášť nebezpečných kmeňových rakovinových buniek.
Na zlepšenie strávenia a absorpcie kurkumínu v črevách je hodné kurkumu skombinovať so štipkou čierneho korenia, prípadne aj s olivovým olejom.
Okrem rakoviny sa kurkuma ukázala účinná aj na utlmovanie rôznych typov bolestí, zmierňovanie stresu a podporuje chudnutie.
Čučoriedky a maliny
Obe tieto druhy bobuľovitého ovocia sú nadmieru efektívne pri predchádzaní rôznych typov rakoviny.
Okrem zastavovania angiogenézy, výraznou mierou znižujú oxidačný stres spôsobovaný toxínmi a voľnými radikálmi.
Paradajky
Výskum uskutočnený na Harvardskej univerzite ukázal, že účastníci, ktorí konzumovali paradajkovú omáčku alebo varené paradajky viac ako 4 krát do mesiaca, mali znížené riziko rakoviny prostaty až o 50%.Paradajky sú bohaté na lykopén, veľmi silný antioxidant s anti-angiogenéznymi účinkami.
Lykopén je ľahko rozpustný v tukoch a rýchlo absorbovaný v črevách do krvného obehu, ktorým sa priamo dostane na potrebné miesta v organizme.
Tmavá čokoláda
Boj s rakovinou neznamená, že sa musíte úplne vzdať sladkostí. Konkrétne, tmavá čokoláda je extrémne zdravá.
Okrem ochrany pred rakovinou podporuje zdravie srdca, zlepšuje náladu a poskytuje telu mnohé ďalšie pozitívne účinky.
Káva a zelený čaj
Káva, rovnako ako zelený čaj, obsahujú viaceré látky a antioxidanty so silnými proti rakovinovými vlastnosťami. Káva navyše chráni a regeneruje vašu pečeň, ktorá je primárnym detoxikačným orgánom tela.
Zelený čaj zasa obsahuje látky, ktoré okrem potláčania rakoviny (hlavne rakoviny prsníka, prostaty a hrubého čreva) stimulujú mozog, podporujú zdravú váhu a zlepšujú fyzickú výkonnosť.
zdroj: chimmeral.wordpress. com