Prečo je také potrebné používať šalviu?

Šalvia je mocná bylinka.  Čítajte pozorne a  nech Vám táto bylinka pomôže čo možno najviac. Dozviete sa nie len jej zloženie, účinky ale aj spôsoby ako ju používať.

Máte problém s únavou, trávením, močovými cestami alebo s imunitou??? Alebo Vás zastihla chrípka? Šalvia je jednoduché prírodné riešenie, pre svoje účinky je aj veľmi populárna.

Má všestranné využitie. Či už si pripravíte šalviový čaj, zápar zo šalvie alebo ju použijete ako korenie, Vášmu telu bude šalvia na prospech.

Šalvia lekárska – čeľaď hluchavkovitá

Šalvia lekárska je liečivá rastlinka vysoká 65 – 75 centimetrov. Šalvia je náchylná na mráz, preto sa musí na zimu zakrývať listami alebo ihličím. Má modré až fialové kvety. Šalvia musí mať teplo a v suchých obdobiach dostatok vody. Túto liečivú rastlinu je možné pestovať vonku na záhrade ale aj vnútri v kvetináči.

Čo obsahuje Šalvia – účinné látky                  

Fytoestrogény (pôsobia ako ženské hormóny, plodnosť), betakarotén, luteín (farbivo a antioxidant), vitamíny A, B, C, E, K, bielkoviny, sacharidy, tuk, vlákninu, draslík, vápnik, meď, železo, horčík, mangán, zinok a selén

Jej účinky na zdravie

Podporuje imunitný systém
Silný antiseptický účinok
Antibiotický účinok
Prečisťuje krv
Pomáha pri vykašliavaní hlienu
Podporuje trávenie
Pomáha pri hnačkách, bolestiach brucha a kŕčoch
Odstraňuje plynatosť
Dodáva energiu a vitalitu
Upokojuje telo z napätia
Odstraňuje močové zápaly a gynekologické problémy
Pomáha odstraňovať a hojiť zápaly ďasien celej ústnej dutiny
Prevencia pred mozgovou porážkou
Zabezpečuje dobré fungovanie pečene
Podporuje dobré hojenie rán, popálenín a lieči kožné ochorenia

Súvisiaci obrázok

Použitie Šalvie v praxi

Šalviu môžete použiť vo forme záparu na choré mandle, bolesti hrdla či zápaly. Toto použitie záparu je vonkajšie použitie, nepije sa čaj, ale iba z vonku sa prikladá zápar na hrdlo. Pri zápale ďasien alebo ústnej dutiny sa používa čaj zo šalvie ako kloktadlo alebo sa nanáša na vatový tampón a ten sa prikladá na boľavé miesto.

Pri chrípke alebo pri prechladnutí sa pije šalviový čaj (viď nižšie). Šalviový čaj podporuje imunitu a uvoľňuje hlien, ktorý sa ľahko vykašliava

Použitie aj pri hnačke, bolestiach brucha alebo pri plynatosti sa tiež pije šalviový čaj, ktorý upokojuje tráviaci trakt a uľavuje od bolesti a nepríjemných pocitov

Šalvia vo forme:

Čaj, korenie, minerálna voda, olej, tinktúra, sirup, silica, masážne oleje, sviečky, cukríky, kozmetika (mydlo, odlíčovacia voda, deodorant, krém, balzam na pery, balzam po holení)

Recept – Čaj zo Šalvie: Na šalviový čaj Vám stačí 1 ČL sušenej šalvie, ktorú vložte do hrnca, zalejte pol litrom vriacej vody a túto zmes varte cca 2-4 minúty (odokryté). Potom vypnite a do čaju môžete pridať ďalšie bylinky, ktoré nechajte už len lúhovať. Potom celý čaj sceďte a teplý môžete konzumovať

Recept – Zápar zo Šalvie: Zápar zo šalvie si pripravíte tak, že 2 ČL šalvie zalejte 0,5 litrom horúcej vody a necháte chvíľu lúhovať. Potom zápar scedíte, handru alebo plienku namáčate do tohto výluhu a prikladáte na boľavé miesto (hrdlo)

Recept – Kloktadlo a obklady zo šalvie: 1 PL šalvie zalejte 2,5 deci vriacej vody a necháte lúhovať 15 minút, po vylúhovaní scedíte a kloktáte (povyplachujete dobre v ústach a vypľujete) alebo použijete ako obklad na plienke alebo na gáze na boľavé miesto

Korenie Šalvia: Korenie šalvie sa používa hlavne na prípravu mäsa. Dodáva svojskú horkejšiu chuť, preto s pridávaním opatrne. Ďalej sa dá použiť do polievky, nátierky, do plnky alebo na zemiaky.

zdroj: fithacker.ru

You Might Also Like