Mandarínky – stolová dekorácia, vôňa do bytu a účinná prevencia chorôb.

Mandarínky bývali symbolom vianočných sviatkov. Dnes si ich môžete kúpiť celoročne, ale v lete a na jeseň máme veľa miestneho ovocia, takže ich začíname kupovať aj tak s príchodom chladného počasia. A robíme dobre, pretože nielenže voňajú úžasne v našom byte, ale majú aj množstvo cenných vitamínov a zdravotných výhod.

Odkiaľ pochádzajú mandarínky v Evorpe?

V devätnástom storočí ich priniesli cestujúci z ďalekej Číny. Dnes sa pestujú v južnej Európe, severnej Afrike a Amerike. Dovážajú sa najmä zo Španielska, Južnej Afriky, Čile a Chorvátska.

Čo nájdeme v mandarínkach

Zloženie mandarínok je podobné zloženiu pomarančov, hoci vitamín C, minerály, organické kyseliny a ďalšie živiny sú prítomné v menších množstvách. Vitamíny C, A, B1, B6 a B9 (kyselina listová) sú najhojnejšie v mandarínkach. Minerály zahŕňajú draslík, vápnik, fosfor a horčík. Tiež trochu železa, sodíka, zinku, medi a selénu. V 100 gramoch mandarínok je približne 50 kalórií, voda, 2 gramy vlákniny, 13 gramov sacharidov a okolo 1 gramu bielkovín spolu s tukmi.

Detoxikačné účinky a ľahká stráviteľnosť

Liečivé vlastnosti sú rovnaké ako u pomarančov, len účinky sú o niečo slabšie. Pomáhajú bojovať proti infekciám, riedia krv, znižujú krvný tlak, majú antialergické a čistiace vlastnosti. Pretože sa ľahko konzumujú a sú ľahko stráviteľné, odporúčajú sa najmä deťom a starším ľuďom, ale aj pri prechladnutí a horúčke. Liečba mandarínkami prináša vynikajúce výsledky pri hypertenzii a ateroskleróze.

Imunita a prevencia rakoviny

Mandarínky sú veľmi vhodné počas ročných období, keď máme mierne oslabenú imunitu. Je to spôsobené antioxidantom nobiletín, ktorý pomáha spaľovať prebytočný tuk najviac. Obsahujú tiež salvestrol, ktorý je toxický pre rakovinové nádory. Táto látka je však prítomná hlavne v mandarínkových šupkách, dužina ju obsahuje minimálne množstvo. Každé ovocie má protirakovinové vlastnosti, a preto je pravidelná konzumácia dobrou prevenciou proti rakovine. Všetky citrusové plody sú výnimočné obsahom vyváženej kombinácie protirakovinových látok, ako sú flavonoidy, limonoidy, pektíny a vitamín C. A pretože sa účinky týchto látok navzájom podporujú, ich preventívny účinok je niekoľkonásobne vyšší, ako keby ste tieto látky brali izolovane ako lieky.

Vyberajte múdro

Pri nákupe by sme mali cítiť mandarínky, aby sme zistili, či sú dobré a zrelé – ovocie je výrazne aromatické. Tiež by to nemalo byť príliš tvrdé, to naznačuje, že je nezrelé a kyslé.

Mandarínky v kuchyni

Môžete ich použiť na prípravu dezertov, koláčov, ovocných pohárov, šalátov, kompótov alebo džemov. Sú tiež vynikajúce v kombinácii so zeleninovým šalátom, ako obloha pre jednohubky alebo ako súčasť rôznych omáčok na mäso. Môžete ich tiež pridať do ranných ovsených vločiek alebo nimi ozdobiť krupicovú kašu. V kuchyni niekedy nájdete mandarínkovú kôru, ktorá dodáva jedlu arómu a jemnosť. Ale pozor na jej chemické ošetrenie!

You Might Also Like