Toto ovocie je dnes ľahko dostupné a je obľúbené najmä vďaka svojej sladkej a osviežujúcej chuti. Okrem tej však má aj mnoho zdravotných prínosov.Vo svojej pôvodnej domovine bolo už po stáročia uznávané pre svoje pozitívne účinky hlavne na trávenie a aj preto, že pôsobí protizápalovo.
Jedna jeho zložka má dokonca preukázané účinky proti rakovine.
Sila ananásu?
Protizápalové účinky sú pripisované predovšetkým činnosti bromelainu – enzýmu a silnému antioxidantu. Dodnes už prebehlo mnoho štúdií zameraných na funkcie tohto enzýmu.
Verí sa, že dokáže:
zmierniť bolesti kĺbov
artritídu
tíši zápaly
bráni rastu nádorov
skracuje čas liečby po operáciách.
Bromelain je jeden z najznámejších výživových doplnkov v Nemecku kde sa zistilo, že pomáha zmierňovať zápaly a opuchy nosa a prínosových dutín a to hlavne po operácii alebo zranení.
Tento enzým zabíja baktérie a bojuje s infekciami.
Ananás je tiež bohatý na vitamín C. Pohár ananásového džúsu (čerstvo odšťaveného) obsahuje približne 50% odporúčanej dennej dávky.
Ak jete kúsky čerstvého ananásu, už jedna porcia vám dodá 131% vitamínu C potrebného na jeden deň. Tento dôležitý vitamín a zároveň antioxidant pomáha udržiavať kosti, svaly a žily silné a zdravé.
Okrem iného ananás obsahuje aj vitamím A, tiamín, riboflavín, vitamín B6, kyselinu pantoténovú, horčík, mangán a draslík. Je tiež výborný zdroj ďalších esenciálnych vitamínov a minerálov.
Ako ananás vplýva na liečbu kašľa?
Čo sa týka liečby neústupného kašľa a prechladnutia, ananásový džús dokáže upokojiť bolestivé hrdlo a pomáha pri vykašliavaní hlienov.
Jedna štúdia porovnávala sirup proti kašľu, ktorý kúpite bez predpisu a extrakt z ananásu.
Zistila, že ananás je až päť krát účinnejší. Pacienti sa uzdravili 4,8 krát rýchlejšie, keď užívali prírodný liek z ananásu a aj samotný priebeh prechladnutia bol oveľa miernejší.
V roku 2010 skupina vedcov z Indie skúmala rôzne spôsoby liečby tuberkulózy a zistili, že zmes ananásového džúsu, medu, čierneho korenia a soli dokázala rozpúšťať hlien v pľúcach pacienta.
Keď už siahnete po ananásovom džúse ako forme prírodného lieku, je veľmi dôležité kúpiť prírodný džús, ktorý neprešiel chemickým spracovaním.
Džúsy predávané bežne v obchodoch totiž obsahujú veľa cukru a málo ozajstného ovocia. Najlepšie, čo môžete urobiť, ak máte doma odšťavovač, je urobiť si vlastný čerstvý džús.
Odporúčame tento recept:
1 hrnček čerstvého ananásu
¼ hrnčeka čerstvej citrónovej šťavy
čerstvý zázvor
1 polievkovú lyžicu čistého, organického medu
½ polievkovej lyžice kajenského korenia
môžete pridať aj štipku kurkumy (tá pomôže s trávením)
Zmiešajte všetky ingrediencie a pite dva až tri krát denne. Táto zmes je výborná ako liek proti kašľu a na rozdiel od tých z lekárne je bez pridaných chemikálií.
Náš typ:
Najvyššia koncentrácia prospešného enzýmu bromelain je v strede ananásu, teda v tej časti, ktorá sa najčastejšie vyhadzuje.
Je síce trošku tvrdšia ako jeho okrajové časti, no na druhej strane práve tá najzdravšia. Preto ju nabudúce do koša určite nevyhoďte!
zdroj: healthylifehealthyfood.com