7 dôvodov, prečo piť kombuchu každý deň

Kombucha je nápoj známy ako „nesmrteľný elixír zdravia“, ktorý pochádza z ďalekého Tibetu. Tento druh nápoja sa pripravuje v čiernom alebo zelenom čaji, kde sa kultúra kombucha fermentuje niekoľko dní. Hotová kombucha obsahuje rôzne zdraviu prospešné látky, vrátane vitamínov B1, B2, B3, B6, B12, kyseliny listovej a vitamínu C.

Kombucha je tiež zdrojom aminokyselín, enzýmov, kyseliny mliečnej, citrónovej, jablčnej a ďalších kyselín. Aminokyseliny zabezpečujú správne fungovanie nervového, hormonálneho a imunitného systému. Enzýmy fungujú ako katalyzátory v tele. V tele umožňujú a uľahčujú množstvo biochemických reakcií, napríklad v tráviacom trakte rozkladajú potravu na chemicky jednoduchšie látky, ktoré môže telo lepšie vstrebávať.

1. Prírodná detoxikácia

Jedným z najväčších prínosov kombuchy sú jej detoxikačné účinky. Kombucha obsahuje veľké množstvo kyseliny glukurónovej, ktorá je prirodzeným detoxikátorom pečene a obličiek. V pečeni a obličkách viaže toxické látky, ktoré sa následne vyplavujú z tela spolu s močom. Okrem toho kombucha urýchľuje metabolizmus a rozkladá tukové tkanivo. Detoxikácia je prospešná pri kožných ochoreniach, ako sú ekzémy alebo akné.

2. Podporuje trávenie

Kombucha má silné antioxidačné vlastnosti, ktoré pôsobia proti voľným radikálom, ktoré spôsobujú zmätok v tráviacom systéme. Trávenie podporuje aj vysoký obsah prospešných kyselín, probiotík a enzýmov. Niektoré výskumy ukázali, že kombucha môže liečiť žalúdočné vredy. Zázračný čajový nápoj môže tiež pomôcť vyliečiť premnoženie kvasiniek Candida, pretože obsahuje živé probiotické kultúry, ktoré pomáhajú osídľovať črevá dobrými baktériami, ktoré vytláčajú Candidu.

3. Kombucha zvyšuje energiu

Schopnosť kombuchy dodávať energiu sa pripisuje železu, ktoré sa uvoľňuje z čierneho čaju počas fermentačného procesu. Čierny čaj tiež obsahuje menšie množstvo kofeínu a vitamínu B, ktoré sú povzbudivé. Vďaka špeciálnemu procesu železo pomáha uvoľňovať hemoglobín v krvi, čím zlepšuje prísun kyslíka do tkanív a stimuluje proces výroby energie na bunkovej úrovni. Inými slovami, železo pomáha telu produkovať viac energie. Kyselina listová obsiahnutá v kumbuche tiež podporuje produkciu červených krviniek a absorpciu železa.

4. Zlepšuje imunitu

Celkový účinok kombuchy na imunitný systém je najlepšie vidieť v jej schopnosti regulovať voľné radikály antioxidantmi. Je klinicky dokázané, že silný antioxidant (DSL) nachádzajúci sa v kombuši vo fermentačnom procese môže znížiť oxidačný stres. Vedci predpokladajú, že DSL a vitamín C sú hlavnými zbraňami kombuchy proti poškodeniu buniek, zápalovým ochoreniam, nádorom a všeobecnému poklesu imunitného systému. Okrem toho kombucha obsahuje probiotiká, ktoré tiež podporujú imunitný systém.

5. Kombucha sa stará o kĺby

Kombucha môže pomôcť liečiť kĺby. Čajová huba je plná glukozamínov, ktoré zvyšujú produkciu kyseliny hyalurónovej. To podporuje konzerváciu kolagénu a zabraňuje artritické bolesti. Kombucha podporuje kolagén v celom tele a znižuje výskyt vrások na pokožke.

6. Prevencia rakoviny

Pitie kombuchy má pozitívne účinky pri prevencii rakoviny a zotavení. Štúdia publikovaná v časopise Cancer Letters zistila, že konzumácia kyseliny DLS obsiahnutej v kombush znížila riziko rakoviny. Americký prezident Reagan údajne pil kombuchu každý deň ako súčasť svojho režimu boja proti rakovine žalúdka.

7. Chudnutie

Štúdia z roku 2005 ukázala, že kombucha zlepšuje metabolizmus a znižuje ukladanie tukov. Na potvrdenie výsledkov sú však potrebné ďalšie štúdie. Na druhej strane to dáva zmysel, pretože kombucha obsahuje vysoký obsah kyseliny octovej a polyfenolov, ktoré podporujú chudnutie. Kyselina mliečna tiež stimuluje trávenie jemným spôsobom. Kombucha a negatívne účinky Väčšina ľudí, ktorí pijú kombuchu, nemá žiadne negatívne vedľajšie účinky. Avšak ľudia s oslabeným imunitným systémom a tráviacimi problémami môžu mať vedľajšie účinky. Malé percento ľudí pociťuje žalúdočnú nevoľnosť, infekciu alebo alergickú reakciu pri pití kombuchy. Keďže kombucha má vysokú úroveň kyslosti, je možné, že u ľudí s tráviacimi problémami, ako sú žalúdočné vredy alebo pálenie záhy, môže spôsobiť citlivosť na veľmi kyslé potraviny. Preto je ideálne začať piť kombuchu striedmo.

Ako sa pripravuje kombucha

Pripravte sklenenú nádobu obsahujúcu najmenej 2 litre, 2 litre vody, 180 g granulovaného cukru, 6 g sypaného čaju, materskú kultúru, špeciálne kvasenie. Varte vodu, nechajte čaj vylúhovať, premiešajte cukor a nalejte do nádoby cez sito. Do vychladnutého čaju nalejte špeciálny kvas, premiešajte a materskú kultúru (umytú vo vlažnej vode) položte hladšou stranou nahor. Nádobu zakryjeme tenkou vrstvou a pripevníme gumičkou. Skladujeme na mieste chránenom pred priamym slnečným žiarením, výparmi a dymom. Proces fermentácie musí prebiehať najmenej 7 dní pri teplote medzi 20 – 25 °C. Ideálna teplota je 23 °C. Odporúčame nalievať 8.-10. deň, ale časom určíte, kedy naliať podľa chuti nápoja. Dlhšie kvasenie nie je problém, nápoj je len kyslejší. Pred naliatím odstránime matku a na povrchu nápoja novovytvorenú dcérsku kultúru. Tento postup stále opakujeme, len špeciálne kvasenie je nahradené 2 dcl vami vyrobeného nápoja. Ak chcete viac nápoja, môžete variť čaj v ďalších nádobách a používať dcérske kultúry. Je dôležité udržiavať 2 dcl ráno na prázdny žalúdok.

You Might Also Like