Oregano – pomáha pri prechladnutí, upokojuje myseľ a podporuje trávenie.

Dobromysl alebo oregano je známa bylina pochádzajúca hlavne zo Stredomoria. Je široko používaný vo francúzskej, gréckej a talianskej kuchyni. Na prvý pohľad zaujíma dôležité miesto pri hojení aj nenápadná rastlina s ružovo-fialovými kvetmi, ale výrazná vôňa, pretože má blahodarné účinky nielen na dýchacie cesty, ale je aj prírodným antidepresívom a má silné protizápalové účinky.

Možno ho nájsť najmä v teplejších oblastiach, a to na slnečných svahoch, potokoch, čistinkách, lesných okrajoch, suchších hlinitých pôdach bohatých na živiny. Je možné ho zbierať od jari do jesene, avšak najideálnejší čas na zber je júl a september, najlepšie ráno za slnečného počasia, keď je množstvo účinných látok v rastline najviac.

Má svoje hrdé miesto v kuchyni

Oregano je široko používané ako korenie vo svetovej kuchyni. Má výraznú arómu a preto dokonale podčiarkuje chuť pečenej pizze, rôznych omáčok či pesta. Je však vhodný aj do polievok, šalátov, zeleninových zmesí či rýb, je súčasťou provensálskeho korenia. V našej krajine sa často používa majoránka, ktorá má podobnú chuť ako oregano, ale jej aróma je jemnejšia a menej výrazná.

Významné zloženie

Stonka obsahuje asi 0,4% éterických olejov, najmä karvakrol a tymol. Hojne zastúpené sú aj triesloviny, horké živice, fytosteroly a flavonoidy. Množstvo týchto látok je určené intenzitou slnečného žiarenia, vlhkosti a zásaditosti pôdy.

Upokojte myseľ, prehĺbte spánok

Ako názov „dobromysl“ = dobrá myseľ, táto bylina má priaznivý vplyv na náš nervový systém a nie nadarmo sa používa ako prírodné antidepresívum. Ak trpíte problémami so spánkom alebo nepríjemnými migrénami, dobromyseľný môže byť veľkou pomocou.

Bylina bohatá na antioxidanty

Aj keď je táto rastlina nenápadná, jej množstvo antioxidantov je pre nás veľmi bohaté a prospešné. Chránia naše telo pred oxidačným stresom a voľnými radikálmi, ktoré spôsobujú rozvoj rôznych chronických ochorení, ako je rakovina, srdcové choroby atď.

Vyhrajte boj nad prechladnutím

Dobromysl má však aj veľké aseptické, antibakteriálne a protizápalové účinky, čo z neho robí prírodné antibiotikum. Ak dobehnete nepríjemný kašeľ, prechladnutie a iné respiračné problémy, nezabudnite v tej chvíli na dobrotu, ktorá vám rýchlo pomôže s kašľom a celkovým zotavením. Je však tiež užitočná pri vývoji astmy.

Podporuje trávenie a zdravie čriev

Vďaka vyššie uvedeným účinkom má tiež významné zastúpenie pri ochoreniach čriev a žalúdka. Či už je to zápal, hnačka, bolesť brucha alebo nadúvanie. Bojuje proti črevným parazitom, zabraňuje poškodeniu a zvýšenej priepustnosti črevnej steny, dokonca pomáha znižovať hladinu cholesterolu. Preto je tiež užitočný pri prevencii rakoviny hrubého čreva. Zvyšuje tiež sekréciu žlče, čím zlepšuje trávenie potravy a podporuje chuť do jedla.

Olej z Dobromyslu

Jemne nakrájajte dve hrste tejto bylinky, nalejte do pohára a pridajte 0,5 litra oleja. Macerujte pri izbovej teplote, najlepšie na slnečnom mieste po dobu 6 týždňov, potom sceďte. Hotový olej používajte na vírusové ochorenia, infekcie dýchacích ciest, stres, zápal tenkého a hrubého čreva, hltanu, močového mechúra. Pri migrénach sa môže použiť na masáž chrámov. Dezinfikuje tiež ústnu dutinu a zmierňuje bolesti zubov, takže si môžete dať niekoľko kvapiek na zubnú kefku a vyčistiť si ňou ústa.

Čaj nielen na prechladnutie

Môžete piť odvar z dobromyslu ako čaj na prechladnutie, kašeľ a ochorenia dýchacích ciest. Má tiež močopudný účinok, reguluje menštruáciu, má upokojujúci účinok. Môže sa tiež použiť ako kloktadlo na zápal ďasien alebo mandlí. V prípade silného kašľa, nádchy alebo silnej migrény vyskúšajte inhaláciu pary, ktorá zaručene zmierni vaše problémy.

Vedľajšie účinky

Aj keď má Dobromysl veľa pozitívnych účinkov na naše zdravie, pri jeho používaní musíme byť opatrní. To platí najmä vtedy, ak užívate akékoľvek lieky, doplnky alebo máte zdravotné problémy alebo choroby. V takom prípade sa vždy najskôr poraďte so svojím lekárom/lekárnikom. Dobromysl môže tiež ovplyvniť vstrebávanie medi, železa a zinku, znížiť hladinu cukru v krvi, čo môže viesť k žalúdočnej nevoľnosti. Ľudia alergickí na levanduľu, mätu, šalviu alebo bazalku by mali byť opatrní pri používaní dobrej vôle.

Mali by sme tiež myslieť na to, že dlhodobé užívanie byliny znižuje jej priaznivé účinky, preto je dôležité urobiť si medzi používaním niekoľkodňovú prestávku.

Zdroje: celostnimedicina.czkouzelnebylinky.czzdravi.euro.cz

You Might Also Like