5 chorôb, pri ktorých by sa mala piť káva! Preto pime kávu každý deň.

Každý deň ľudstvo pije až 2 miliardy šálok kávy. Každý obyvateľ Zeme má ročne 4 kg kávy.Všeobecným trendom je, že spotreba kávy vo svete sa neustále zvyšuje.

V tejto súvislosti je zaujímavé pozrieť na výsledky štúdie vo veľkom rozsahu, výskumníci z Harvard University. Tým, že majú lekárske záznamy so 130 tisíc milovníkmi kávy, americkí vedci dospeli k záveru, že mierna konzumácia  nápoja môže chrániť telo pred radom nebezpečných chorôb.

šálka kávy
Zdravie a výhody kávy

1.Diabetes druhého typu


 Káva zvyšuje produkciu proteínu, ktorý viaže steroidné hormóny testosterón a estradiol (SHBG). A tieto hormóny hrajú úlohu pri rozvoji cukrovky.

Aby sa znížilo riziko cukrovky o 50%, muži by mali piť asi 6 šálok kávy denne. Ženám pri tomto množstve šiestich šálok kávy mierne menší účinok – riziko cukrovky klesne o tretinu.
doktorka kávy

2.Choroby Pečene

Použitie dvoch šálok kávy denne znižuje riziko rakoviny pečene o 40%. 2 šálky prírodnej čiernej kávy denne prispievajú k zníženiu rizika úmrtia na cirhózu pečene až o 70%.Upozorňujeme, že ide o cirhózu, ktorej príčinou nie je vírusová hepatitída.
kávu a pečeň

3.Parkinsonova choroba

Výskumníci dospeli k záveru, že zvyšujúci príjem kofeínu v primeraných dávkach je priamo spojený s významným znížením výskytu Parkinsonovej choroby pretože kofeín blokuje určitý signál dráh v bunkách, ktoré vysielajú informácie  na spustenie ochorenia.
starší ľudia a káva

4.Srdcové zlyhanie

Káva v miernom množstve chráni pred zlyhaním srdca. Súčasne, v miernom množstve, vedci zaznamenali 3-4 šálky denne. Ľudia, ktorí počas experimentu pili štyri šálky denne, znížili o 11% riziko srdcového zlyhania v porovnaní s tými, ktorí vôbec nepili kávu.
krdiogramma

5.Rakovina hrubého čreva

1-2 šálky kávy denne znižujú riziko rakoviny hrubého čreva o 26%. Viac ako tri šálky – až 50%.
lekárom a kávou

Káva a zdravie – to je veľmi rozsiahla téma. Okrem prevencie chorôb má káva celý rad stimulujúcich účinkov. Kofeín pomáha strácať nadmerné množstvo kilogramov ovplyvňuje metabolizmus a stimuluje štiepenie glykogénu.

Glykóza uvoľnená počas štiepenia vstupuje do krvného obehu a vytvára pocit sýtosti. 1 šálka kávy vám umožní o jednu tretinu účinnejšie spáliť kalórie v športe.

káva s priateľmi

Ďalším dôvodom na pitie kávy je, že medzi spolužiakmi a priateľmi je niekoľkokrát menej nedorozumení. Podľa odborníkov celá otázka spočíva v tom, že káva stimuluje produkciu serotonínu – hormónu šťastia.

Samozrejme, všetko opísané vyššie platí len pre kvalitnú a správne pripravenú zrnkovú kávu .Pite kávu a buďte zdraví!
Zdroj: takprosto cc

You Might Also Like