Domáci chlieb- vôňa nášho detstva. V supermarkete už nekupujem!

Iba domáci bochník môže tak nádherne voniať a chrumkať. Áno, v supermarketoch si môžete kúpiť najneobvyklejšie chlebové výrobky, ale nemajú hlavnú ingredienciu – lásku.

bochník s maslom

Koniec koncov, vďaka tejto zložke, domáce pečivo je neuveriteľne chutné. Pečenie chlebu podľa tohoto receptu  sa zmení na aromatické, chutné, jemné drobivé a chrumkavé zároveň …

Pripomína  bochníky z nášho detstva! Ideálny pokrm k hlavným jedlám a ako základ pre chutné sendviče. Takže je načase urobiť si doma v rúre domáci bochník .

Domáci bochník

Potrebujeme:

250 g múky
6 g sušeného droždia
4 g soli
30 g masla alebo margarínu
100 ml mlieka
50 ml vody

Na natretie povrchu:

1 vaječný žĺtok
5 g mlieka

Postup:

  1. Zmiešajte všetky suché prísady v miske, pridajte maslo, mlieko a vodu.
  2. Cesto premiešajte. Hotové cesto sa položí do misy, ľahko sa natrie rastlinným olejom, zakryje sa  a odloží na teplé miesto po dobu 30 minút.
    cesto
  3. Po 30 minútach vyberte a premieste cesto. Opäť zakryte misku a dajte na teplé miesto na ďalšiu hodinu.
    hotové cesto
  4. Z cesta začnite tvoriť bochník. Pracovný povrch je posypaný múkou, cesto sa vyvaľká na hrúbkou približne 0,5 cm.
  5. Cesto zrolujeme, nie na tesno, ale zároveň dostatočne pevné, aby v hotovom chlebe neboli prázdne miesta! V tomto prípade je dôležité po každom zavinutí cesta pevne utiahnuť okraj cesta prstami a pripevniť ho k ostatnej vrstve cesta.
    ubytovať
  6. Na konci okraje zavinte pod cesto. Týmto spôsobom sa bochník položí na plech. Zakryte utierkou a opäť nechajte 30 minút.
  7. S ostrým nožom urobte na povrchu bochníka charakteristické rezy šikmo. Povrch namažte vaječným žĺtokom zmiešaným s mliekom.
    do zárezov
  8. Predhrievajte rúru na 200 stupňov. Bochník položte do predhriatej rúry na 30 minút.
  9. Hotový bochník položte na mriežku a nechajte vychladnúť. Bon appetit!
    na rošte

Tento bochník sa najčastejšie používa na prípravu rôznych tovstov .

 Koniec koncov, čerstvý a chutný domáci chlieb na stole je radosťou a komfortom v každom dome.

zdroj: takprosto cc

You Might Also Like