Užitočné vlastnosti zázvorového čaju

Koreň zázvoru prišiel k nám z východných krajín a zamilovali sa doň miestny kulinársky špecialisti.Tento koreň sa pridáva do mäsových a zeleninových pokrmov – okrem chuti dodáva mierne pálivú chuť. Pripravujú sa z neho aj rôzne dezerty a kekse. Je aj  súčasťou nápojov – o zázvorovom čaji bude teraz reč.

Hlavnou zložkou tohto čaju je samozrejme zázvor. Tento nápoj najlepšie odhaľuje svoje užitočné vlastnosti – alternatívna medicína ho používa pri mnohých zdravotných problémoch . A navyše, tento čaj je veľmi chutný!

Výhody zázvoru pre zdravie

  1. Chrípky, herpes a iné vírusové ochorenia sa obávajú zázvoru, ako oheň. Preto by mal byť tento čaj konzumovaný ako bohatý teplý nápoj. Je tiež vhodný na prevenciu – nápoj má priaznivý vplyv na imunitný systém kvôli obrovskému množstvu antioxidantov.prospech zázvoru
  2. Zázvorový čaj sa používa aj na obličkové kamene– jemne ich rozpúšťa a odstraňuje z tela.prospech zázvoru
  3. Zázvor pomáha udržiavať rytmus srdca . Riziko mŕtvice sa výrazne zníži!prospech zázvoru
  4. Tento čaj môže nahradiť zvyčajné lieky proti bolesti: zázvor sa dobre vyrovná s bolesťou hlavy a svalovou bolesťou.prospech zázvoru
  5. Ohrievacie vlastnosti čaju zázvoru pomáhajú zlepšiť krvný obeh a podporujú potrebnú úroveň vitamínov a minerálov a tento nápoj tiež posilňuje vodivosť kyslíka v rôznych častiach tela.prospech zázvoru
  6. Pozitívne ovplyvňuje zázvor aj trávenie – stimuluje a normalizuje . Má tiež laxatívny účinok.prospech zázvoru
  7. Pomocou tohto koreňa môžete schudnúť – reguluje chuť do jedla a urýchľuje metabolické procesy.prospech zázvoru

Recepty zázvorového čaju

Čaj so zázvorom a mätou

zázvorový čaj

koreň zázvoru – 5 cm
voda – 1 l
mäta – 1 lúč
cukor – 0,75 stohu.

Vyskúšajte varený zázvorový sirup: varte 0,5 pohár vody s cukrom. Nakrájajte zázvor na plátky a pridajte ich do hrnca. Po úplnom rozpustení cukru odstráňte. Zahrejte zvyšnú vodu na 80 stupňov. Rozmixujte zázvor s cukrom,vyrobíme šťavu a premiešajte so sirupom v džbániku. Pridajte horúcu vodu a dobre premiešajte. Pridáme vetvičku mäty do pohára alebo hrnčeka a nalejte teplý nápoj.

Zázvorový čaj s mliekom

zázvorový čaj

voda – 1,5.
mlieko – 1 stoh.
čaj (zelený alebo čierny) – 1,5 lyžičky.
cukor – 2 lyžice
kardamonu – 1 lyžička.
Zázvor – 5-6 plátkov (2 lžice nastrúhaného)

Pridajte čaj, cukor a zázvor do studenej vody. Priveďte k varu na 4 minúty. Pridajte mlieko pri varení – nalejte kardamom a dôkladne premiešajte. Ak chcete, môžete pridať med alebo čerstvú bazalku.

Citrusový zázvorový čaj

zázvorový čaj

voda – 1,2 l
strúhaný čerstvý zázvor – 3 lyžice
cukor – 6 lyž. (alebo 5 lyžíc medu)
citrónový alebo pomarančový džús – 4 lyžice
Mleté čierne korenie – štipka.
nakrájané listy mäty -koľko chcete

Varte vôňu a do nej vložte zázvor. Po 10 minútach odstráňte z tepla. Pridajte cukor alebo med, rozpustite . Pridajte korenie a džús. Ozdobte sekanou mätou a podávajte horúce.

Takéto čaje sa môžu denne piť na raňajky. V zime tento teplý nápoj určite ochráni pred prechladnutím a zlou náladou! Piť s potešením, zostanete zdravý.
zdroj: sovkusom ru

You Might Also Like