Jednotka proti chrípke a prechladnutiu: Podbeľ pomáha pri kašli i únave!

Podbeľ lekársky (Tussilago farfara) je medzi bylinami jednotkou proti chrípke a prechladnutiu. Sotva sa roztopí sneh a jarné slnko prebudí žlté kvety podbeľa k životu, neváhajte a nazbierajte si ich, pretože potom sa po nich zľahne zem. Ale dobrá správa je, že aj podbeľové listy sú liečivé.

Podbeľ lekársky (Tussilago farfara) je vytrvalá rastlina s dlhými plazivými podzemkami, vysoká 2 až 15 cm. Žlté kvety rozkvitajú za slnečného počasia od februára do apríla, za nepriaznivého počasia a na noc sa kvety zatvárajú. Po dokvete vyrastajú z listových púčikov veľké srdcovité listy, ktoré majú až 20 cm v priemere. Podbeľ rastie často vo veľkých skupinách, darí sa mu na poliach, stráňach, brehoch vodných tokov aj v priekopách pozdĺž ciest. Potrebuje dostatok vápna a vlhkosti.

Ako sa podbeľ zbiera a suší

Kvety podbeľa lekárskeho sa zbierajú na začiatku rozkvetu za suchého počasia (ideálne medzi druhou a štvrtou hodinou popoludní) odštiepením zo stonky; nesmie sa pokrčiť. Menej známy je zber listov podbeľa, ktoré sa objavujú až po odkvitnutí. Zdravé listy bez stopiek zbierajte v máji až júli najlepšie do deviatej hodiny rannej. Kvety sušte v dobre vetranej miestnosti rozloženej na sitách alebo papieri. Pokiaľ ich sušíte umelým teplom, nesmie teplota prekročiť 40 °C. Dobre usušené kvety si zachovávajú pôvodnú farbu, kvety, ktoré pri sušení dozreli v páperí, sú bezcenné. Listy sušte rovnako ako kvety, teplota pri umelom sušení nesmie prekročiť 35 °C. Kvety aj listy skladujte vo vzduchotesných pohároch, aby nesplesniveli.

Prečo a ako podbeľ pomáha

Listy aj kvety podbeľa lekárskeho obsahujú slizy, horčiny, triesloviny, minerálne soli, karotenoidy, silice, fytosteroly a necídy. Kvety navyše obsahujú flavonoidy a žlté farbivo xantophyl. Listy kyselinu gallovú, mliečnu, jablčnú, vínnu, kávovú, polysacharid inulín, cholín, cukry, zinok a draslík. Podbeľ lekársky pomáha pri chrípke, prechladnutí, kašli a nádche, pretože prispieva k normálnej funkcii horných dýchacích ciest; je dobrý aj pre astmatikov. A pretože podbeľ zároveň posilňuje imunitu, je ideálna aj v boji s jarnou únavou, ktorá môže byť po zime znížená. Organizmus je tak odolnejší a dokáže sa lepšie brániť jarným virózam.

Podbeľ lekársky sa suší a skladuje na vhodnom mieste
Podbeľ lekársky sa suší a skladuje na vhodnom mieste (Zdroj: istock.com)

Na liečbu kašľa a ďalších respiračných ťažkostí, predovšetkým zápalových ochorení horných dýchacích ciest, sa užíva čaj zo sušených kvetov. Pomáha rozpúšťať a uvoľňovať usadený sekrét a potláča zápal, tým uľahčuje odkašliavanie a urýchľuje liečenie. Protizápalových účinkov podbeľa je možné využiť pri bolesti v krku alebo pri zápaloch ďasien.

Podbielový nálev pomáha proti kašľu
Podbeľový nálev pomáha proti kašľu (Zdroj: istock.com)

V takom prípade nálev užívajte ako kloktadlo. Jednu vrchovatú lyžicu sušených podbeľových kvetov zalejte 500 ml vriacej vody, nechajte 10 minút vylúhovať a potom sceďte. Nálev sa pripravuje vždy čerstvý, bezprostredne pred použitím. Je dobré ho osladiť medom. Podbeľ sa užíva buď samotný, alebo v zmesi s kvetom bazy čiernej alebo listom skorocelu.

Listy podbeľa majú veľmi podobné účinky ako kvety, pripravuje sa z nich výborný sirup proti kašľu. Z podrvených listov sa robia obklady na prsia na podporu liečby pľúcnych a prieduškových ochorení. Sušené listy podbeľa sa používali ako fajkový tabak. Ich fajčenie pomáha pri ťažkostiach s dychom a bolestiach zubov.

Na čo si dať pri užívaní podbeľa pozor

Čaj z listov a kvetov by sa nemal užívať dlhodobo, niektoré látky v ňom obsiahnuté môžu mať škodlivý účinok na pečeň. V čajových zmesiach, kde podbeľ tvorí zhruba 15% podiel, nie je nebezpečný. Aj napriek tomu by maximálna doba užívania v roku nemala prekročiť 6 týždňov. V tehotenstve a pri dojčení sa vzhľadom na obsah pyrolizidínových alkaloidov na vnútorné použitie podbeľ lekársky neodporúča vôbec.

Kvety aj listy podbeľa sú liečivé
Kvety aj listy podbeľa sú liečivé (Zdroj: istock.com)

Recept na med z podbeľu

Zhruba 450 g čerstvo odtrhnutých kvetov zalejte 3 l vriacej vody, prikryte a nechajte asi 12 hodín vylúhovať. Sceďte a z kvetov dôkladne vytlačte všetku šťavu. Pridajte 3 kg kryštálového cukru, šťavu zo 4 citrónov, priveďte do varu a za stáleho miešania varte, kým med nezhustne do konzistencie hustého sirupu. Horúci med rozlejte do vyvarených pohárov, dobre uzavrite. Užívajte po lyžičkách alebo v čaji.

Zdroj informácií: lekarna.cz; bylinkyprevsetky.sk

You Might Also Like