Jablčný ocot a lupiny: Skutočne pomáha na lupiny?

Jablčný ocot má mnoho výhod. Je dobre známy nielen pre svoje zdravotné účinky pri konzumácii, ale má aj mnoho lokálnych použití. Niektorí ľudia ho využívajú ako prírodnú liečbu lupín. Funguje?

Prečo sa jablčný ocot na lupiny používa?

Hoci neexistuje žiadny dôkaz, že jablčný ocot je účinným prostriedkom proti lupinám, má niektoré jeho vlastnosti, ktoré toto tvrdenie nepriamo podporujú. Medzi tieto vlastnosti patrí:

  • Protiplesňové účinky – štúdie potvrdzujú, že zlúčeniny ukryté v jablčnom octe zabraňujú rastu niektorých typov plesní v skúmavke.
    • Dezinfekčné účinky – jablčný ocot je obľúbený ako domáci dezinfekčný prostriedok. Niektorí sa preto domnievajú, že by mohol ničiť aj mikroorganizmy, ktoré môžu viesť k problémom s pokožkou hlavy, ako sú lupiny.
    • Kyselina – jablčný ocot je mierne kyslý, s relatívne nízkym pH 2 až 3. Existujú tak názory, že by mohol pomôcť dostať vlasy alebo pokožku s vysokým pH späť do rovnováhy.

    Ako používať jablkový ocot proti lupinám?

    Na použitie jablčného octu na lupiny navrhuje Kalifornská univerzita v Berkeley nasledujúci postup:

    • Zmiešajte pol šálky jablčného octu s jeden a pol šálkou studenej vody.
    • Vlasy umyte šampónom a opláchnite ako obvykle.
    • Zmes vody a jablčného octu prelejte cez vlasy.
    • Vlasy už neoplachujte.
    • V prípade potreby použite kondicionér.
    Jablko a jablkový ocot.
    zdroj: unsplash.com

    Inou možnosťou je zriedenie 1-3 polievkových lyžíc jablčného octu teplou vodou. Po umytí vlasov šampónom nalejte tento roztok na hlavu a pomocou prstov zmes vmasírujte do pokožky hlavy. Nechajte niekoľko minút pôsobiť a potom opláchnite.

    Jablčný ocot prestaňte používať, pokiaľ vám spôsobuje pálenie, začervenanie alebo svrbenie.

    Zdravotné účinky jablčného octu

    O priaznivom vplyve jablčného octu na ľudské zdravie sa hovorí pomerne často. Aké účinky boli potvrdené aj vedecky?

    • Štúdie dokazujú, že jablčný ocot dokáže ničiť niektoré škodlivé baktérie.
    • Výskumy ukázali, že jablčné ocot znižuje hladinu cukru v krvi a zlepšuje funkciu inzulínu.
    • Podľa odborných štúdií jablčný ocot taktiež znižuje množstvo brušného tuku aj hladinu cholesterolu
    • Na základe niektorých výskumov môže poskytovať aj ochranu pred niektorými typmi rakoviny.

    Zdroj: healthdigest.com, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, berkeley.edu, ncbi.nlm.nih.gov, ift.onlinelibrary.wiley.com, medicalnewstoday.com

You Might Also Like