Úžasný fakt o reumatoidnej artritíde – každý ňou môže trpieť: deti aj dospelí. Podľa Národných inštitútov zdravia žije približne 1,3 milióna ľudí s bolesťami kĺbov spôsobených reumatoidnou artritídou. Je to jedna z najslabších foriem artritídy.
7 potravín, ktoré spôsobujú reumatoidnú artritídu:
1. Rafinovaný cukor
Predtým, ako začnete užívať túto sladkú pochutinu, premýšľajte. Či to je koláč, sušienky alebo sladký čaj, cukor je hlavnou príčinou zápalu, čo vedie k opuchu a citlivosti kĺbov.
2. Smažené a spracované potraviny
Vyprážané a spracované jedlá môžu byť chutné, ale obsahujú toxíny, ktoré vedú k zápalu a bolesti kĺbov. Spracované potraviny, ktorým by ste sa mali vyhnúť, zahŕňajú mrazené večere, zemiakové lupienky, hotdog .
3. Mliečne výrobky
Proteín v mliečnych výrobkoch môže spôsobiť zápal v kĺboch. Mnohým pacientom s reumatoidnou artritídou sa prejavuje neznášanlivosť mliečnych výrobkov. Ak sa to stane, protilátky napadajú kĺbové tkanivá.
4. Červené mäso
Podľa potravinovej pyramídy sa spotrebúvajú iba malé časti mäsa. Aj tak pacienti s reumatoidnou artritídou by mali jesť iné zdroje bielkovín, ako sú kurčatá, ryby a fazuľa. Červené mäso obsahuje veľké množstvo nasýteného tuku, ktoré spôsobuje zápaly a opuchy kĺbov.
5. Lepok
Množstvo ľudí, ktorí trpia reumatoidnou artritídou, čelí aj neschopnosti spracovať lepok. Produkty ako pšenica a jačmeň obsahujú lepok, ktorý zhoršuje reumatoidnú artritídu.
6. Alkohol
Ak pijete každý týždeň viac ako 3 poháre alkoholu, môže byť Vášmu telu vystavené zvýšenému zápalu. Nadmerná spotreba alkoholu môže znížiť účinnosť liekov na reumatoidnú artritídu.
7. Soľ
Soľ v akejkoľvek forme predstavuje potenciálnu hrozbu pre zdravie ľudí s reumatoidnou artritídou. Sledujte štítky starostlivo a vyhnite sa aj vysokým obsahom sodíka.
zdroj: fithacker.ru