Biele a zelené čaje – pre zdravie, pôžitok aj proti únave!

Ste milovníkmi čajov v mnohých podobách? Každý deň po práci sa tešíte na svoju obľúbenú šálku a s ňou spojenú chvíľku pokoja a odpočinku, ktorú máte len pre seba? Čaj dokáže povzbudiť, zahriať, upokojiť, osviežiť, navodiť pohodovú náladu a pomáha aj liečiť, avšak nie je čaj ako čaj.

Pokiaľ je váš domáci čajový sortiment obmedzený len na čaj čierny, ovocný alebo bylinný, potom vedzte, že do skutočného sveta čajových gurmánov ste ešte zďaleka nevstúpili. Bežne predávané ovocné či bylinné čaje nemajú vlastne so skutočnými čajmi nič spoločné, ide len o zavedený názov pre najrôznejšie druhy odvarov.

Druhy čajov

Tento tradičný nápoj vniká spracovaním lístkov čajovníka ak krajinám, ktoré sú známe vysokou produkciou čajov patrí napríklad India, Pakistan, Nepál, Argentína, Austrália, Srí Lanka, Japonsko či Keňa. Čaj má vďaka obsahu kofeínu povzbudzujúce a stimulujúce účinky na ľudský organizmus, kofeín obsiahnutý v čaji býva označovaný ako thein. Na začiatku lúhovania pôsobí čaj povzbudivo, potom má upokojujúce účinky na žalúdok a črevá. Po vypití šálky čaju sa cítime svieži, lepšie sa sústredíme, naša myseľ je povzbudená k premýšľaniu. Podľa spôsobu spracovania sa čaje delia na čierne, biele, zelené či polozelené.

Biele čaje – luxus nielen pre znalcov

Biele čaje patria k najluxusnejším, kedysi boli výsadou kráľovských hostín a ani dnes im nechýba punc výnimočnosti. Biele čaje vynikajú neobyčajnou jemnosťou a lahodnou chuťou, vďaka ktorej sa tešia celosvetovej obľube a zároveň sa líšia od čajov zelených, ktoré laik s bielymi čajmi ľahko zamenia. Pokiaľ ide o pozitívne účinky na náš organizmus, sú veľmi podobné, biele čaje však prechádzajú minimálnou oxidáciou, čo ich robí ešte zdravšími. Obsahuje menej kofeínu ako čaj zelený alebo čierny. Zabraňuje hnilobným procesom v črevách a množeniu baktérií. Biely čaj ponúka skutočný pôžitok z čaju, navyše prospieva tráveniu, znižuje cholesterol a pomôže s dokonalou jarnou očistou. Väčšina bielych čajov pochádza z Číny.

Prečo piť zelený čaj?

Zelený čaj už netreba toľko predstavovať, jeho obľuba je u nás značná, pijeme ho napríklad po prehýrenej noci, na očistu tela, pri redukčnej diéte, na prekonanie jarnej únavy, alebo len tak, pretože nám chutí. Zelený čaj však tiež preukázateľne znižuje riziko srdcových ochorení, odbúrava tuky a prospieva mozgu, pomáha na dosiahnutie lepšej pozornosti a udržuje bdelosť. Ďalej znižuje krvný tlak, posilňuje imunitu a v ňom obsiahnuté zlúčeniny chráni proti mnohým chorobám, vrátane prevencie rakovinového bujnenia. Zelený čaj by mali piť pravidelne a dlhodobo predovšetkým študenti a ľudia, ako sa hovorí, pracujúci hlavou. Na efektívne učenie sa odporúčajú aj prírodné doplnky vo forme kapsúl s obsahom vysoko kvalitného zeleného čaju.

Zdroje: www.mindflow.czcs.wikipedia.orgwww.mojemedicina.czwww.prozeny.cz

You Might Also Like