Šípky pacientom pre liečebné vlastnosti odporúčal už Hippokrates!

Koncom septembra dozrievajú šípky. Plody, ktoré čo do obsahu vitamínu C môžu smelo konkurovať aj rakytníku, inak dominantu v dodaní tohto prirodzeného podporovateľa imunity. Šípky ale prinášajú aj celý rad ďalších benefitov. Prečo sa oplatí dať si s kraja jesene šípkový čaj?

Popri imunite stimulujú aj libido , pomáhajú v sústredení a podporujú cirkuláciu krvi, vďaka ktorej sa do všetkých častí tela dostáva dostatok kyslíka (to platí aj pre mozog a práve preto šípky okrem iného svedčia koncentrácii). O týchto blahodarných účinkoch vedeli už starí Gréci: nazývali ich „božskými plodmi“ a ako cenný prírodný liek ich uznával aj sám Hippokrates.

Odkiaľ šípky pochádzajú a kde sa im darí

Domovinou šípkového kríka však nie je len Grécko ako zástupca juhoeurópskych krajín, kde sa mu mimoriadne darí, ale aj popredná Ázia. Hoci šípkové ruže vyzerajú veľmi jemne a snáď ich tak vnímame aj vplyvom spojitosti so známou princeznou zo známej rozprávky o Šípkovej Ruženke, v skutočnosti sa jedná o pomerne bujnú rastlinu, ktorá sa vyžíva v divokom a nespútanom prostredí. Šípkové kríky najčastejšie rastú v krovinách a porastoch, na stráňach či okrajoch lesov, pozdĺž ciest a dokonca aj plotov.

Kedy prichádza čas na zber

Potom, čo počas júla a augusta šípok odkvitne, prichádza na prelome septembra a októbra čas na zber jeho plodov. Tie nadobúdajú sýto červené farby signalizujúce zrelosť. Zrelé šípky sú bohaté na cenné bioaktívne látky, z ktorých sme zatiaľ spomenuli iba jedinú – známeho podporovateľa imunity vitamín C (tiež kyselina askorbová). Podobne ako on imunitu chráni aj karotén lykopén, o zdravie buniek sa postará vitamín E so silnou antioxidačnou aktivitou, okysličenie obstará železo a rutín zaistí, že cievy budú pevné a zdravé. K zoznamu živín, ktoré šípky telu dodávajú, patrí ešte vápnik.

Šípky nielen na podporu imunity

Už od malička si s prevenciou či riešením nádchy a prechladnutia spájame šípkový čaj, ktorý nám možno varili už naše babičky. To má svoj dôvod – šípky totiž pôsobia proti rôznym infekciám, a to nielen vďaka vitamínu C, ale aj vďaka vitamínu E, ktoré spomíname vyššie. Okrem toho sa vďaka svojmu mimoriadnemu zloženiu starajú aj o zdravie cievneho aparátu a odporúčajú sa konzumovať aj pri problémoch s kŕčovými žilami. Navyše majú moc zvyšovať potenciu, starať sa o dobrý stav nervového systému a regulovať hladiny hormónov. Ako sa zdá, Hippokrates mal pravdu: šípky predstavujú hotový elixír zdravia. Niekomu však nemusia sadnúť kvôli obsahu trieslovín, ktoré môžu podráždiť trávenie a spustiť zažívacie ťažkosti.

Použitie šípok v kuchyni

Čerstvé šípky najskôr poriadne umyte pod prúdom studenej vody, odstráňte zvyšky kališných lístkov, stonky a po narezaní plodov aj semená. V ich okolí sa totiž nachádza jemné páperie, ktoré môže u citlivých jedincov spôsobiť svrbenie. Po vykonaní týchto procedúr povarte plody zhruba štvrť hodiny vo vode, potom stiahnite z platne a sceďte. Vznikne šípkový pretlak, ktorý poslúži pri príprave šťavy, marmelády či dezertov, dochutiť s ním môžete omáčku hodiacu sa ku diviačiu alebo srnčiemu mäsu. Čaj proti prechladnutiu sa najčastejšie pripravuje zo sušených plodov.

Zdroj: www.vitalweb.cz

You Might Also Like