Nedostatok železa môže spôsobiť mnoho problémov. Príznaky však nedokáže rozpoznať každý!

Železo je úplne zásadné pre tvorbu hemoglobínu, ktorý pomáha rozvádzať po tele kyslík. Nedostatok železa vám dokáže spôsobiť množstvo ťažkostí a môže viesť až k anémii alebo chudokrvnosti. Aké sú príznaky a ako nedostatok železa napraviť?

Nedostatok železa – príznaky

Nedostatok železa môže spôsobiť problémy, ktoré nemožno ľahko identifikovať alebo si spojiť s týmto problémom. V prvom rade je to únava a bolesť hlavy, ktorými trpia z času na čas takmer každý.

Medzi ďalšie príznaky pre nedostatok železa patrí aj bledosť. Na vine je hemoglobín, vďaka ktorému je krv červená. Nízka hladina hemoglobínu potom spôsobuje stratu tejto farby a pleť je bledá.

Pozor by si mali dať obzvlášť ženy. Dôvodom je silná menštruácia či tehotenstvo a pôrod, keď žena môže stratiť značné množstvo krvi a tým sa znižuje hladina železa v krvi.

V tehotenstve je tiež potrebné zvýšiť príjem železa, pretože železo je dôležité pre správny vývoj nenarodeného bábätka. Štúdie uvádzajú, že tehotná žena by mala zvýšiť príjem železa približne o polovicu. Pokiaľ nastávajúca mamička trpí nedostatkom železa, je možné zvýšený príjem železa zaistiť pomocou vitamínov pre tehotné.

Ako napraviť nedostatok železa pomocou potravín?

U ľahších foriem nedostatku železa pomôže upraviť jedálniček a zamerať sa na potraviny bohaté na železo. Najviac železa obsahuje hovädzie mäso, jahňacie mäso a pečeň.

Vysoký obsah železa obsahujú ale aj niektoré rastlinné zdroje, napr. obilniny, strukoviny, listová zelenina či orechy. Pokiaľ máte nedostatok železa a jete špenát, mali by ste vedieť, že špenát už dávno nie je považovaný za ten najlepší zdroj železa. Obsahuje približne rovnaké množstvo železa ako ostatná listová zelenina.

Vegetariáni a vegáni

Vegetariánska či vegánska strava býva všeobecne bohatšia na železo, ale aj tak veľa vegetariánov trápi nedostatok železa. Dôvodom je, že železo z rastlinných výrobkov je horšie vstrebateľné pre ľudské telo. Uvádza sa, že vstrebávanie železa z rastlinných výrobkov je až trikrát horšie ako zo živočíšnych výrobkov.

Vstrebávanie železa je možné zvýšiť konzumáciou vitamínu C. Naopak si dajte pozor na konzumáciu kávy, čierneho čaju a niektorých bylinkových čajov. Tieto nápoje totiž vstrebávanie železa ešte zhoršujú.

You Might Also Like