Škorica, teda tá „pravá“, pochádza z Cejlónu a jej plantáže sa prestierajú aj v Indii a na Seychelách. Jemná škoricová chuť sa hodí do najrôznejších dezertov, ale aj k niektorým mäsovým a zeleninovým pokrmom. Po tisícročia je však s úspechom využívaná aj v alternatívnej medicíne a liečiteľstve.
Škorica z Cejlónu sa zbiera zo škoricovníkového stromu. Ide o tenkú vrstvu vnútornej kôry, ktorej plátky sa potom skladajú na seba, takže potom tento zvitok vyzerá trochu ako cigara. To je práve ten rozdiel, ktorý je medzi cejlónskou a čínskou škoricou, pretože tá druhá nie je skladaná, ale jedná sa iba o vrchnú kôru.
Pohladenie pre mozog aj žalúdok
Liečebné účinky škorice nachádzajú uplatnenie pri mnohých neduhoch a ťažkostiach. Už len jej opojná vôňa dokáže povzbudiť mozgovú činnosť a odporúča sa všetkým, ktorí sa cítia psychicky vyčerpaní. Funguje aj ako prevencia Alzheimerovej choroby – niektoré vedecké zdroje dokonca uvádzajú, že dokáže spomaliť priebeh tejto zákernej choroby.
Zároveň sa jedná o prírodné antibiotikum, ktoré využijete v prevencii a podpornej liečbe najrôznejších viróz a chrípok. Dokáže tiež dobre strážiť hladinu cukru v krvi a trochu čaju so škoricou po jedle pomôže žalúdku rýchlo tráviť. Uľahčí od zdĺhavého vstrebávania sacharidov a odplavuje z tráviaceho traktu nadbytočné tuky, čím znižuje hladinu škodlivého cholesterolu v tele. Výborná je škorica v spojení s medom, ktorý posilňuje jej účinky a slúži aj ako liek na bolesti žalúdka či ako prevencia žalúdočných vredov.
Doprajte si ju pravidelne
Pravidelné užívanie škorice posilňuje kardiovaskulárny systém aj imunitu, navyše si tak zaistíte prísun vlákniny a niektorých minerálov, predovšetkým mangánu a vápnika. Optimálna denná dávka je okolo 3 g, čo je približne množstvo zodpovedajúce nie úplne plnej čajovej lyžičke. Aby sa prejavili účinky škorice, je nutné ju užívať aspoň 5-6 týždňov.
Najrôznejšie štúdie sa síce zhodujú v tom, že dlhodobé užívanie škorice nie je na škodu, ale v prípade niektorých ochorení ako cukrovka alebo problémy so zrážanlivosťou krvi je nutná konzultácia s lekárom. So škoricou by mali zaobchádzať opatrne aj alergici, pretože u niekoho vyvoláva nepríjemné reakcie slizníc a kože.
Škorica nachádza široké využitie aj v podpornej liečbe kožných ťažkostí, ako sú ekzémy alebo opary a krémy so škoricou spevňujú kožu, takže sú báječným balzamom na strie. Škoricovú masť kúpite v lekárni, ale jej náhradu si ľahko vyrobíte aj sami doma z dostupných ingrediencií, ktorými sú biely jogurt alebo tvaroh, olivový olej a pochopiteľne „zázračná“ škorica. Masť z tohto korenia sa môže stať aj vašou tajnou zbraňou proti nepríjemným migrénam, u niektorých pacientov totiž veľmi dobre zaberá škoricový krém vtieraný do spánkov.
Za tepla aj za studena
Škoricu je možné užívať každý deň v jej „práškovej“ podobe, ale výborný je škoricový čaj, ktorý si pripravíte celkom jednoducho, keď povaríte lyžičku mletej škorice v troške vody a osladíte medom alebo pomarančom. Týmto spôsobom sa zároveň uvoľnia antioxidanty, na ktoré je toto korenie bohaté.
Kto dáva prednosť chladným nápojom, tomu odporúčame škoricovú vodu. Do džbánu s vodou vhoďte dva väčšie kúsky celej škorice, nechajte cez noc vylúhovať a nasledujúci deň tento zdravý nápoj priebežne popíjajte.
Zdroj informácií: program Vychytávky Ládi Hrušky; mojezdravie.sk; bylinkovyraj.cz, www.lekarna.cz