Problém chorôb kardiovaskulárneho systému postihuje tých, ktorí prekročili vek 40 rokov. Zlé návyky, zlá výživa, každodenný stres a zlá ekológia nepriaznivo ovplyvňujú zdravie našich ciev a prinášajú so sebou veľa zlých následkov .Bojovať sa s nimi však dá aj inak ako liekmi. Samozrejme, pokiaľ nie ste v štádiu, kedy už nič iné nepomôže.
Jačmeň
Jačmeň je jednou z potravín, ktoré obsahujú obrovské množstvo polysacharidov beta-glukánu, čo významne pôsobí na prirodzené znižovanie cholesterolu. Provitamíny A, rôzne ďalšie vitamíny a minerály robia z jačmeňa liek na srdce a cievy číslo jeden. Nájdete ho v rôznych podobách, a preto ho môžete konzumovať viackrát za deň. Okrem jačmenného pečiva a sušienok je možné pripravovať si klasickú jačmennú kašu, zeleninovú polievku s jačmennými krúpami alebo si jačmeň variť ako prílohu k mäsu. Fantastické sú z aj koláče z jačmennej múky alebo cestoviny. Výťažok z mladého jačmeňa, teda napríklad aj z jačmenných klíčkov, chráni cievy pred tvorbou zrazením a trombózy.
-
Ľanové semienka
Očisťujú cievy od zlého cholesterolu, zabraňujú tak riziku vzniku aterosklerózy, ale aj pri jej liečbe. Obsahujú veľa omega-3 mastných kyselín a vlákniny a okrem srdca vám pomôžu aj pri tráviacich problémoch, problémoch so stolicou a črevnými ochorenami. Majú tiež vysoký obsah lignanov, ktorý znižuje riziko vzniku rakoviny prsníka u žien. Stačí, ak si dáte za hrsť semienok každý deň a dobre ich požujete alebo si ich prisýpajte do každého taniera polievky.
Olivový olej
Zázračné vlastnosti olivového oleja sú známe už celé veky, napriek tomu k nám prišiel pomerne nedávno. Najúčinnejšou látkou v olivovom oleji je asi kyselina olejová, ktorá sa v čreve dobre absorbuje, normalizuje celkové fungovanie metabolizmu a posilňuje cievy. Omega-9 mastné kyseliny zasa znižujú krvný tlak a pôsobia ako prevencia cukrovky, obezity a cholesterolu.
![Súvisiaci obrázok](https://1gr.cz/fotky/idnes/12/013/cl5/JOB40c9bf_profimedia_0031581622.jpg)
Orechy
Najmä kešu orechy obsahujú významné omega-3 mastné kyseliny a slúžia ako prevencia pred vznikom akýchkoľvek ochorení súvisiacich so srdcom a cievami. Ak vám však viac chutia klasické „vlašáky“ alebo lieskovce, doprajte si ich koľko vám srdce ráči. Krv podporujú všetky, no a na samotnú krvotvorbu sú rozhodne najlepšie mandle v akomkoľvek spracovaní.
![](https://www.babskeveci.sk/wp-content/uploads/2018/02/jedlomixed-1938302_960_720.jpg)
Ryby
V našich končinách sa ryby nekonzumujú často a už vôbec nie vo veľkom. A to je škoda, pretože napríklad takí Taliani alebo Chorváti majú štatisticky oveľa menej úmrtí, pri ktorých je príčinou zlyhanie kardiovaskulárneho systému. Ak sa pýtate prečo, tušíte správne – pretože pravidelne jedia ryby. Infarkt myokardu, cholesterol, ateroskleróza či trombóza a nevynímajúc ani vysoký krvný tlak. Olejnaté ryby sa oplatí kupovať a nemáme na mysli zrovna sardinky z konzervy.
![Súvisiaci obrázok](http://images.sunflower.vn/wp-content/uploads/2016/05/ca-ngon-an-toan-hinh-anh-1024x683.jpg)
Fazuľa
Fazuľa, a aj fazuľové lusky sú vynikajúce vďaka vysokému obsahu aminokyselín a rastlinných bielkovín. Tie spolu s minerálmi pomáhajú predchádzať vzniku negatívnych vplyvov v cievnom systéme. Dopriať si ich môžete takisto v rôznych podobách. Okrem polievky je fantastické aj sladké fazuľové pyré alebo napríklad slané pyré z bielych fazúľ ako príloha k mäsovým pokrmom. Nemusia byť predsa všade iba zemiaky či ryža!
![Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt fazuľa](https://img.mediacentrum.sk/gallery/nwo/maxwidth/650/2113627.jpg)
Avokádo
Avokádo je drahšia potravina, no dostupná. A presne to by sme si mali vážiť, hoci nám sem vozia avokádo zo zahraničia a občas aj kadejakej kvality. Nič to však nemení na tom, že z avokáda si dokážete pripraviť rôzne druhy nátierok, šalátov alebo kaší. V kuchyni je avokádo hotovým kráľom a okrem toho je veľmi zdravé a vaše srde ho istotne ocení. Jesť by ste ho mali viac najmä ak trpíte zvýšeným cholesterolom či vyšším tlakom.
![Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt avokado a tmava čokolada](https://mamaaja.sk/fileadmin/thumbs/625x300-out/user_upload/mama-recepty/avokado1.jpg)
Tmavá čokoláda
Milovníci sladkého si prídu tiež na svoje. Kvalitná horká čokoláda dokáže cievy ochrániť pred neblahými účinkami negatívneho životného štýlu úplne dokonale. Obsahuje totiž esenciálne oleje, ktoré znižujú cholesterol a normalizujú prácu krvných doštičiek. Takáto kvalitná čokoláda tiež zabraňuje upchávaniu ciev. Samozrejme, reč je o čokoláde v pravom zmysle slova, nie o čokoláde na varenie alebo pečenie a už vôbec nie o sladkých variáciách dostupných v každých potravinách.
![Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt avokado a tmava čokolada](https://www.apetitonline.cz/sites/default/files/styles/630x420/public/recept/horkacokolada1206.jpg?itok=rULPoh0d)
zdroj: takprosto cc