Dúhové domáce želé bez pridaného cukru

Veľmi jednoduchý recept na cukríky, ktoré obsahujú vitamíny a mikroživiny zo štyroch a viacerých druhov ovocia. Ak sa chcete vyhnúť konzervantom, cukru a farbivám, siahnite po tomto recepte. Nezabudnite, želé je vynikajúce na kĺby.

Potrebujeme:

1 1/2 šálky ovocnej či zeleninové šťavy (môžete kombinovať) – čerstvé, lisované, kupované – záleží na vás
4 lyžice želatíny v prášku (možno nahradiť agarom)
2-4 lyžice medu, či stévie (to, či budeme med pridávať záleží na vás a na tom, ako máte radi sladkú šťavu)
1/2 lyžičku vanilkového extraktu (nie je povinné, popr. Môžete zvoliť iné extrakty)
1 lyžica ďalších zdravých zložiek v prášku – napr. Vitamín C, horčík, … (nie je povinné, ale dobré pre vaše zdravie.)

Farebné varianty ovocných štiav

ČERVENÁ = jahody, mrkva, červená repa a trocha citrónovej šťavy
ORANŽOVÁ = mrkva, pomaranč, zázvor a mango džús
ŽLTÁ = žltá hruška, žlté jablko, žltá paprika a repa. POZOR! nepoužívajte ananásovej šťavy, obsahujú enzým bromelín, vďaka ktorému by želatína vysušení nevytvárala koláč
ZELENÁ = kel, kivi, uhorka, zelené jablko, hrozno
FIALOVÁ = černice, čučoriedky, jablko, trocha červenej repy a červenej kapusty

postup:

1.Zvolenú šťavu si nelejeme do kastrólika a zasypeme želatínou či agarom. Počkáme, než sa želatína vsiakne, tzn. na povrchu bude vráskavá a biely prášok želatíny sa absorbuje do šťavy. Až potom premiešame.
2. Teraz šťavu ohrejeme na strednom plameni. Ale pozor !! Nikdy nevaríme, inak by stratila vitamíny. Až sa všetká želatína rozpustí, máme hotovo. Znížime teplotu a vmiešame ostatné zložky, teda med, vitamíny a extrakty (pokiaľ sa ich rozhodnete pridať).
3. Ak máme všetky ingrediencie zmiešané, nalejeme želatínu do foriem a necháme chladiť, asi po dobu 2-3 hodín.
4. Potom čo nám želatína stuhla, nakrájame na drobné kocky a môžeme začať maškrtiť.
5. Uchovávame vo vzduchotesnej nádobe, vydržia nám 2-3 týždne.

zdroj: modernparentsmessykids.com

You Might Also Like