Vlašské orechy a ich benefity pre naše zdravie.

Vynikajúca potrava pre mozog a kognitívne funkcie

Orechy sú ponúkané ako vynikajúca potravina na udržanie stavu mozgu a kognitívnych funkcií ako celku.  Vlašské orechy sa odporúčajú na prevenciu neurologických porúch, pretože sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny, ktoré vykazujú protizápalové vlastnosti a pôsobia ako ochrana pred škodlivými účinkami voľných radikálov, ktoré sú zodpovedné za degeneráciu mozgového tkaniva v dôsledku oxidačného stresu.

  • Odporúčajú sa na zlepšenie pamäti a koncentrácie u študentov, seniorov alebo duševne pracujúcich ľudí.
  • Podľa výsledkov štúdií omega-3 mastné kyseliny tiež pomáhajú spomaliť riziko vzniku neurodegeneratívnych ochorení, ako je Alzheimerova alebo Parkinsonova choroba, senilná demencia.

 

 

 

 

Orechy na podporu dobrého trávenia

Orechy sú bohaté na vlákninu. Napríklad spomínané vlašské orechy poskytujú telu celkovo 7 g na 100 g. Vláknina zohráva úlohu nielen pri pocite sýtosti, ale aj pri postupnom uvoľňovaní cukrov prijatých v potrave počas trávenia. Preto sa diabetikom odporúča napríklad jedlo bohaté na ňu, aby im po konzumácii stúpala hladina cukru v krvi pomalšie. Vláknina je tiež dôležitá pre udržanie dobrého črevného tranzitu a pravidelného pohybu čriev.

 

 

 

Vitamínové bomby na podporu imunity a dobrej nálady

Vlašské orechy tiež poskytujú veľa vitamínov skupiny B (B1, B2, B3, B5, B6, B9). Najmä vitamín B9 (120 mg na 100 g, čo tvorí 1/3 celkovej dennej potreby). Tento vitamín je obzvlášť užitočný pre tehotné ženy a ženy, ktoré sa chystajú otehotnieť. Konzumácia kyseliny listovej (vitamín B9) sa odporúča pol roka pred plánovaním otehotnenia, aby sa znížilo riziko nervových malformácií plodu. Orechy obsahujú aj beta karotén, ktorý je prospešný pre pokožku a zrak, antioxidačný vitamín E, ktorý chráni bunky tela pred oxidačným stresom a je dobrým prvkom proti starnutiu.

  • V orechoch nájdete aj minerály, ako je draslík, ktorý je užitočný na reguláciu krvného tlaku. Vápnik pre silné kosti a zuby, horčík pre zdravé nervy a svaly.
  • A tiež železo, ktoré je dôležité v procese delenia buniek, produkcie červených krviniek a hemoglobínu a tvorí jeden zo základných pilierov silného imunitného systému.

 

 

 

Orechy a problém s cholesterolom

Vlašské orechy sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny, ktoré pri dostatočnej konzumácii môžu pomôcť znížiť hladinu vyššieho LDL cholesterolu v krvi. Často sa o nich spomínajú v článkoch o prevencii infarktu myokardu a riziku trombózy. Vďaka obsahu draslíka sa orechy odporúčajú ako potravina, ktorá poskytuje ochranu srdcu, reguluje krvný tlak a pôsobí ako sľubný štít proti voľným radikálom. To sú spoloční menovatelia mnohých civilizačných chorôb (od cukrovky až po onkologické ochorenia).

 

 

 

Bohaté na zdravé tuky a vlákninu

Orechy sú do istej miery kalorickou bombou, a preto, ako pri všetkom, sa pri konzumácii odporúča určitá striedmosť. Môžu byť skvelým doplnkom zdravých šalátov, domácich zmesí müsli alebo len tak na zobáku.

  • Nemusíte sa báť priberania. Áno, orechy sú relatívne kalorické jedlo. Obsahujú takzvané „zdravé tuky“ a vlákninu. Vláknina vo všeobecnosti podporuje pocit celkovej sýtosti.
  • V prípade odporúčaného denného príjmu orechov je potrebné vziať do úvahy, že obsahujú v priemere 650 kalórií na 100 g. Odporúčaný denný príjem je približne 20-30 g, čo znamená, že svojmu telu dodáte 130 až 210 kalórií. Množstvo však závisí od individuálneho príjmu a výdaja energie.

Zdroje: healthline.com, sciencedirect.com, mayoclinic.org

You Might Also Like