Hŕstka týchto zázračných a pre niektorých príliš horkých bobúľ ľahko pokryje našu dennú potrebu vitamínu C, ktorý si naše telo nedokáže samo vyrobiť. Existuje však množstvo ďalších dôvodov, prečo zaradiť ríbezle do našej stravy.
Ríbezle sa dajú jesť samostatne, ale ak nezvládneme ich výraznú kyslú alebo kyslú chuť, môžeme ich kombinovať s iným ovocím, ako sú jahody, marhule, čerešne a podobne. Málokto z nás odolá osviežujúcemu ríbezľovému koláču s mrveničkou v horúcich letných dňoch. Najzdravšie sú čierne ríbezle, ale iné druhy príliš nezaostávajú.
Prečo sa zamilovať do ríbezlí?
Ríbezle nemusia vyhovovať každému kvôli ich jedinečnej chuti, ale ich prínos pre naše zdravie nie je zanedbateľný a určite stojí za to sa trochu prekonať a nájsť recept, ktorý vám pomôže zvládnuť chuť ríbezlí. Okrem spomínaného vitamínu C obsahujú ríbezle aj karotény, ktoré sa v tele premieňajú na vitamín A, ktorý je prospešný pre oči a chráni naše sliznice. Množstvo vitamínov skupiny B sa postará o zdravie nechtov, vlasov, pokožky, ale aj nervov, ako aj značné množstvo vlákniny, vápnika, draslíka, železa a mangánu, čo je dobré pre srdce, nervy a svaly. Ríbezle obsahujú flavóny, ktoré nám pomáhajú bojovať proti artérioskleróze. Môže tiež bojovať proti prechladnutiu a chrípke, ale aj proti vylučovaniu, pretože prospieva funkcii čriev. Ríbezle sa považujú za dôležitý rastlinný antioxidant a sú dôležité aj v boji proti rakovine. Zlepšuje stav ciev a pomáha s ich priechodnosťou pre zdravý krvný obeh. Jeho plody a listy sa môžu používať pri chronických zápaloch močových ciest, infekčných zápaloch dýchacích ciest a reumatických ochoreniach. V ľudovom liečiteľstve sa používa aj proti zápalom v hrdle a ústnej dutine.
Prečo sú čierne ríbezle najzdravšie?
Čierne ríbezle rozhodne netreba prehliadnuť, aj keď ich sladkokyslá, mierne kyslá chuť asi nie je vhodná pre každého. Jeho bobule sú väčšie a s hrubšou šupkou ako bobule červených alebo bielych ríbezlí. Čierne ríbezle sú obrovskou zásobárňou vitamínu C, ktorá prekonáva aj citróny, a obsahujú širokú škálu flavonoidných zlúčenín. Právom sa klasifikuje ako superpotravina. Pravidelná konzumácia čiernych ríbezlí má výrazné detoxikačné účinky a tiež posilňuje našu celkovú imunitu. Plody zbierame od druhej polovice júna do druhej polovice júla.
Iné druhy ríbezlí a ich použitie
Medzi ďalšie druhy ríbezlí patria červené, biele alebo ružové ríbezle. Červené ríbezle vynikajú obsahom vitamínov, ale sú aj bohatým zdrojom minerálov. V ľudovom liečiteľstve sa toto malé ovocie používa aj proti zápalom v hrdle a ústnej dutine. Obsahuje množstvo antioxidantov, ktoré sa používajú pri prevencii rakoviny. Ríbezle tiež pomáhajú proti šeroslepote, udržiavajú priechodnosť ciev, chránia našu pokožku, nechty a vlasy. Červené ríbezle pomáhajú bojovať proti zápalom močových ciest, zmierňujú zápaly a tiež prospievajú obličkám.
Ríbezle pre zdravie a krásu
Liečbu ríbezlí by si mal vychutnať každý, kto trpí problémami s poškodenými nechtami, vypadávaním vlasov alebo akné. Zároveň má významnú schopnosť hydratovať pokožku. Je ľahké vyrobiť domácu ríbezľovú masku, stačí roztlačiť niekoľko bobúľ a naniesť ju na pokožku. Nechajte pôsobiť asi 15 až 20 minút a potom umyte.
Zdroj: sazenicka.cz, pestitelka.cz, healthline.com, healthifyme.com