Obličky: zásobáreň energie pre zdravie.

Lung green tree-shaped images, medical concepts, autopsy, 3D display and animals as an element

Tradičná čínska medicína hovorí, že obličky sú sídlom životnej energie. Niektorí dokonca tvrdia, že je v nich uložená podstata života. Prečo sú pre nás obličky také dôležité z hľadiska energie? Ako sa o nich starať po celý rok?

 

 

Význam obličiek

Obličky sú jedným z orgánov tela, bez ktorého správneho fungovania je zdravie zásadne ohrozené. Aká je ich nezastupiteľná úloha v tele? Sú zodpovední najmä za tieto úlohy:

  • dodávať energiu celému telu,
  • filtrovať krv,
  • filtrovať iné telesné tekutiny,
  • predstavujú hormonálny systém,
  • pôsobiť ako kontrola kvality kostí, zubov a kostnej drene,
  • ovplyvniť centrálny nervový systém,
  • Ovplyvňujú potenciu človeka.

 

Čo škodí obličkám

Aby ste sa o svoje obličky starali čo najzodpovednejšie, odborníci tvrdia, že by ste sa mali vyhnúť nasledujúcim veciam:

  • Minimalizujte stresujúce prostredie, ktoré vyčerpáva obličky.
  • Vyhnite sa fajčeniu a nadmernému pitiu alkoholu.
  • Dávajte si pozor na pitie príliš veľkého množstva kávy.
  • Pri jedle sa neponáhľajte. Spomeň si na biblický citát, že „lepšia je hrsť odpočinku ako dve hrste tvrdej práce a naháňania sa za vetrom“.
  • Hlasná hudba nie je dobrá pre obličky.

 

 

Čo je dobré pre obličky

Na druhej strane, čo je dobré urobiť, aby sme rozmaznávali naše obličky? Vyskúšajte nasledujúce odporúčania:

  • Odpočívajte dostatočne dlho.
  • Chráňte svoje obličky pred chladom, najmä v zime.
  • Jedzte do 18. hodiny. Ak budete jesť neskôr, vaše obličky nebudú v noci odpočívať.
  • Ráno vypite pohár vlažnej vody s vitamínom C.
  • Z jedál sa zamerajte hlavne na fazuľu, koreňovú zeleninu alebo brusnice.

 

 

Brusnice a obličky

Brusnice majú zásadný pozitívny vplyv na správne fungovanie obličiek. Obsahujú bioflavonoidy a vitamín P. Bioflavonoidy, nazývané aj vitamín P, sa dajú získať z rôznych potravín, najmä z ovocia a zeleniny. Medzi bohaté zdroje bioflavonoidov patria citrusové plody (najmä biele vnútorné časti šupky), bobule (ako čučoriedky a jahody), jablká, červený a fialový šalát, brokolica a čerstvý citrónový čaj. Tieto potraviny sú bežne dostupné v obchodoch s potravinami a dajú sa ľahko začleniť do vašej stravy.

You Might Also Like