Cuketová sezóna je v plnom prúde, pustite sa do zavárania!

Zaváranie cukiet je čím ďalej tým rozšírenejšie. Cukety sa stali vedľa uhoriek veľmi obľúbenou zeleninou, ktorú možno zavárať na kyslo i na sladko. Pretože poznáte iste celý rad najrôznejších receptov z cukiet, ktoré používate doma, ponúkneme vám niekoľko zaujímavých receptov, akým spôsobom možno cukety zavariť.

kvety

Mladé cukety sú chutné aj surové, napríklad ako súčasť zeleninových šalátov. Samy o sebe majú veľmi jemnú chuť, a naopak ľahko preberajú chuť prísad, je teda veľmi vhodné ich silne koreniť a používať výrazné ingrediencie, ako je napr. Cesnak, ktorý ju dobre dopĺňa. Známe sú samozrejme pokrmy z dusenej či zapečenej cukety, obľúbeným pokrmom je cuketa plnená, smaží sa aj ako rezeň, griluje sa, varí sa tiež cuketová polievka. Menej rozšírené sú recepty na sladké múčniky, šaláty či knedle. Veľmi často sa cuketa používa ako základ cuketových placiek, ale je možné ich tiež nakladať a sterilizovať buď samostatne, podobne ako uhorky nakladačky, alebo spoločne s ďalšími druhmi zeleniny ako čalamádu. V Európe sa v poredných reštauráciách podávajú tiež vyprážané cuketové kvety, plnené alebo obaľované v cestíčku.

Ostré cukety v náleve

Čo budeme potrebovať:

1 kg menších cukiet
2 cibule
2 lyžice soli
400 ml bieleho vínneho octu
120 g cukru
1 lyžica horčičných semienok
1 lyžička celého čierneho korenia
2 chilli papričky
1 lyžička mletej kurkumy

Malé cukety nakrájame na prúžky, môžeme ich tiež nastrúhať na jemné plátky pomocou strúhadla s dlhým nožom. Cibuľu nakrájame na kolieska. Zmiešame v mise so soľou, zalejeme vodou a necháme 1 hodinu odpočinúť. Potom vodu zlejeme a naukladáme do zaváracích pohárov spoločne s najemno nakrájanými chilli papričkami. Nálev pripravíme z vínneho octu, cukru, korenia a horčičného semienka. Horúcim nálevom zalejeme cukety a poháre zavíčkujeme. Sterilizujeme 1 hodinu pri teplote 150 ° C.

Cuketové pyré sterilizované

Cuketové pyré sa hodí ako základ do omáčok, krémových polievok, môžeme ho podávať namiesto dresingov, k zeleninovým šalátom, ale aj k mäsu, a najlepšie chutí na chrumkavej topinke alebo čerstvom pečive.

Potrebujeme:

1 kg mladých cukiet
300 g mrkvy
300 g cibule
300 g paradajok
50 g kôpru a petržlenovej vňate
0,5 čajovej lyžičky kyseliny citrónovej
100 ml rastlinného oleja
1 čajovú lyžičku paradajkového pretlaku
2 čajové lyžičky soli
0,5 čajovej lyžičky mletého čierneho korenia

Cukety nakrájame na približne rovnaké kúsky a osolíme ich. Necháme hodinu odstáť v miske, aby cukety pustili vodu. Paradajky sparíme a ošúpeme, mrkvu nakrájame na kocky. Na panvici na tuku opražíme cibuľu, pridáme mrkvu, paradajky na kocky s vyžmýkanou cuketu. Krátko orestujeme. Zmes rozmixujeme do hladka, pridáme paradajkový pretlak a prevaríme, aby sa odparila prebytočná tekutina. Osolíme, okoreníme, pridáme kôpor a petržlenovú vňať, nasekanú najemno s kyselinu citrónovou. Hotové pyré preložíme do zaváracích pohárov a zasterilujeme.

pyré

 Chutney s cuketou a chrenom

Chutney (čatní) je výbornou voľbou pochutiny ku grilovanému alebo pečenému mäsu, ale i zelenine.

Potrebujeme:

500 g ošúpanej cukety
2 jablká
3 cibule
1 menší chren
po 1 lyžičke karí, papriky a bieleho korenia
1 dl 8% octu
1 lyžicu soli

Cukety, jablká a cibuľu ošúpeme, z cukety odstránime semienka, z jabĺk jadrovníky. Nakrájame a dáme do hrnca. Podlejeme octom, pridáme korenie, osolíme a privedieme k varu. Pridáme ošúpaný a najemno nastrúhaný chren. Varíme 20 minút za stáleho miešania. Dochutíme octom a korením. Nalejeme do pohárov, uzavrieme, obrátime dnom hore a necháme vychladnúť.

chutney
Tak hurá do toho pokiaľ máme záhrady plné tejto nezameniteľnej plodiny.

zdroj: https://primanapady.cz/

You Might Also Like