Kolagén je základným stavebným kameňom spojivových tkanív. Čím sme starší, tým viac ho potrebujeme telu dodávať prostredníctvom stravy. Silný mäsový vývar je jedným zo spôsobov, ako získať kolagén prirodzeným spôsobom. Silný vývar je tiež vynikajúcim posilňujúcim jedlom pre rekonvalescentov.
Ako urobiť silný vývar?
Na vývar môžete použiť hovädzie, bravčové, hydinové mäso alebo kosti. Budete potrebovať dostatok času na prípravu naozaj dobrého a silného mäsového vývaru. Je to preto, že mäso alebo kosti by ste mali variť najmenej štyri hodiny. A čím dlhšie, tým lepšie.
Silný mäsový vývar
Na mäsový vývar pripravte mäso. Napríklad hovädzia krkovička, kosti sú tiež vynikajúce. Všetko dobre opláchnite a vložte do hrnca so studenou vodou a dajte ho do varu.
Pridáme asi 6 až 8 nových korení, rovnaké množstvo celého korenia, vodu osolíme a pridáme celú olúpanú cibuľu. Priveďte do varu a varte na miernom plameni.
Ak chcete zbierať penu alebo nie?
Akonáhle voda začne vrieť s mäsom, na povrchu sa súčasne vytvorí pena. Ide o koagulované proteíny. Ak chcete mať úplne čistý vývar, odporúča sa zbierať penu. Samozrejme, môžete ho nechať v hrnci, pri nízkej teplote varu klesne na dno a potom ho scediť.
Zeleninu pridávajte iba pred koncom varenia
Mäso sa varí asi tri až štyri hodiny, keď je už naozaj mäkké. Pol hodiny pred koncom varenia nezabudnite pridať olúpanú koreňovú zeleninu – mrkvu, zeler, petržlen.
Polievka je tiež ochutená zeleným korením – lovage, zelerom a petržlenovou vňaťou. Je tiež možné použiť sušenú verziu.
Pred podávaním mäsového vývaru
Akonáhle je mäso jemné a vývar je dostatočne silný, tak ho zlejeme. Varenú zeleninu je možné pridať nakrájanú do polievky. Ako ozdoba sa najlepšie používajú polievkové tenké rezance a pečeňové knedle.