Čo je histamínová intolerancia – príznaky a liečba.

Histamín je chemická látka, ktorá sa prirodzene tvorí v našom organizme a je zodpovedná za množstvo procesov v našom tele. Histamín je taktiež v rôznej miere prítomný v potravinách, takže ho telo príma aj touto cestou.

Súvisiaci obrázok

Prebytočný histamín je za normálnych okolnosti odbúraný v jednotlivých bunkách tela enzýmom zvaným metyltransferáza. Histamín z potravín je odbúravaný priamo v tráviacom trakte enzýmom diaminooxidáza (DAO). Ak je v organizme nedostatok diaminooxidázy, histamín nie je v dostatočnej miere odbúravaný a hromadí sa v tele. Tento jav definujeme ako histamínová intolerancia.

Aké sú príčiny histamínovej intolerancie? Ako sa prejavuje? Ktoré potraviny nám pri tejto diagnóze škodia? Všetko podstatné sa dozviete v našom článku!

Príčiny a vznik :

Ako už isto tušíte, hlavnou príčinou vzniku histamínovej intolerancie je nadmerné hromadenie histamínu v tele. Dôvodov tohto hromadenia môže byť niekoľko:

Dlhodobá konzumácia potravín s vysokým množstvom histamínu – vedci sa však domnievajú, že daná osoba musí mať aj určité genetické predpoklady na rozvoj choroby. Je teda pravdepodobné, že samotný zvýšený príjem histamínu chorobu nespôsobuje.

Organizmus začne sám produkovať histamín vo zvýšenej miere – to sa stáva najmä pri alergických reakciách alebo bakteriálnych infekciách

Enzým diaminooxidáza je v tele nedostatočne aktívny, alebo je jeho činnosť narušená – keďže diaminooxidáza sa nachádza v tráviacom trakte, môže byť u osôb, ktoré trpia ochoreniami tráviaceho traktu jej činnosť narušená. Častý je súvis s ochoreniami pažeráka, tenkého a hrubého čreva, pečene, žlčníka, ale aj pri Crohnovej chorobe či celiakii.
Súvisiaci obrázok

Histamínová intolerancia však môže mať aj prechodný charakter. Vzniká vtedy, ak je aktivita diaminooxidázy znížená len prechodne. To je najmä počas užívania niektorých liekov, po požití veľkého množstva alkoholu (opica), pri črevnej chrípke alebo po náročnejších operáciách. V takomto prípade sa hladina diaminooxidázy po odstránení príčiny jej poklesu opäť zvýši.
Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt histaminova intolerancia

Príznaky:

Histamín v tele plní množstvo fyziologických funkcii najmä v dýchacom, tráviacom, urogenitálnom, nervovom a cievnom systéme. Ovplyvňuje najmä hladké svalstvo, ktoré sa nachádza v cievach, srdci, črevách a maternici. Ovplyvňuje taktiež fungovanie mozgu, cyklus bdenia a spánku či psychiku. Práve preto, že histamín ovplyvňuje prakticky všetky funkcie nášho tela, sú jeho príznaky rôznorodé.

Svrbenie pokožky a slizníc, svrbenie ústnej dutiny, kýchanie – histamín dráždi nervové zakončenia

Začervenanie pokožky, vyrážky, opuchy rôznych častí tela, vrátanie pier a jazyka –  účinkom na cievy dochádza k ich rozširovaniu, čím uniká tekutina z ciev do okolia. Tým môže vznikať na koži žihľavka, teda malé pupienky blízko pri sebe, opuchy a začervenania.

Migréna a bolesti hlavy – vnikajú únikom tekutiny z rozšírených mozgových ciev

Zvýšená vodnatá sekrécia z nosa, opuch sliznice nosa, sťažené dýchanie, zvýšená tvorba hlienov– opuch priedušiek a ich následné zúženie môže spôsobiť ťažkosti s dýchaním a príznaky podobné astmatickému záchvatu

Zvýšená činnosť srdca, tachykardia, poruchy srdcového rytmu, kolísavý tlak – kvôli už spomínanému rozšíreniu ciev

Bolesti brucha, koliky, hnačky, pálenie záhy – histamín nie je v tráviacom trakte odbúravaný v dostatočnej miere a jeho nadmerné množstvo môže spôsobovať tráviace ťažkosti

Poruchy menštruačného cyklu, potraty, predčasné pôrody – zvýšené množstvo histamínu ovplyvňuje niektoré hormóny v tele. V tehotenstve prirodzene stúpa hladina diaminooxidázy, je to zabezpečené priamo placentou, ktorá takto chráni plod pred účinkami histamínu.

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt histaminova intolerancia

Liečba histamínovej intolerancie

Prvým krokom k zmierneniu ťažkostí je bezhistamínová diéta, čo je vlastne spôsob stravovania, kedy pacient zo svojho jedálnička vylúči potraviny, ktoré obsahujú zvýšené množstvo histamínu. Dôležité je ale podotknúť, že napriek všeobecnému jedálničku pre ľudí trpiacich histamínovou intoleranciou, nie každý histaminik netoleruje všetky zakázané potraviny.

Odporúča sa preto začať s povolenými potravinami, postupne pridávať aj niektoré zakázané a sledovať príznaky. Pretože potravina, ktorá vadí jednému, nemusí spôsobovať problémy aj druhému.

Na začiatok je dobré vedieť, že potraviny z hľadiska množstva histamínu sa rozdeľujú do 4 skupín:

Potraviny, ktoré v sebe obsahujú histamín – ich príjmom teda zvyšujeme jeho hladinu v tele. Sú to najmä paradajky, špenát, baklažán, jahody, červené víno, kysnuté potraviny, zaváraniny,..

Liberátory – neobsahujú histamín, ale obsahujú látky, ktoré spôsobujú zvýšené uvoľňovanie histamínu z buniek. Sú to banány, surový vaječný bielok, konzervačné látky (éčka), aditíva,..

Blokátory – bránia pôsobeniu diaminooxidázy. Je to najmä alkohol, kakao, čokoláda, čierny a zelený čaj

Antihistaminiká – látky brániace uvoľňovaniu histamínu. Je to vitamín C, B6, D, bazalka, biely čaj,..
Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt histaminová intolerancia príznaky

Zakázané potraviny :

  • Sója
  • Syry – najmä zrejúce ako gouda, čedar, plesnivý syr
  • Mliečne výrobky s probiotickou kultúrou
  • Morské plody, ryby a rybie výrobky
  • Pizza – hlavne kvôli svojej oblohe
  • Kysnuté cesto, biele pečivo – hlavne kvôli obsahu droždia
  • Údeniny
  • Kyslá kapusta, strukoviny, baklažán, paradajky, špenát
  • Majonéza, tatárska omáčka, kečup, horčica
  • Jahody, ananás, papája, banán, kivi a ríbezle
  • Vaječný bielok
  • Čokoláda, kakao
  • Sýtené nápoje
  • Farbivá a konzervačné látky, stabilizátory a zvýrazňovače chute
  • Alkohol
  • Kuracie mäso

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt histaminova intolerancia

Počas procesu kvasenia, aj v úplných začiatkoch, sa tvorí histamín, preto sa neodporúča konzumovať víno, pivo, sekty či destiláty. V čerstvých potravinách je oveľa menšie množstvo histamínu ako v potravinách, ktoré dlhšie stoja.

 Jedlo preto neuskladňujte a neprihrievajte na druhý deň, je v ňom totiž už oveľa väčšie množstvo histamínu ako deň predtým. Z rovnakého dôvodu sa vyhýbajte konzervám. Hodnota histamínu sa zvyšuje dokonca aj mrazením potravín a kysnutím cesta.

Povolené potraviny :

  • Zemiaky, ryža, cestoviny, cereálie, ovsené vločky
  • Chlieb a pečivo z nekysnutého cesta, napríklad bezlepkové pečivo
  • Čerstvé mliekarenské výrobky- mlieko, čerstvý smotanový syr, tvaroh smotana
  • Hlávkový šalát, karfiol, brokolica, čakanka, uhorka, mrkva, cesnak, huby, cuketa, špargľa, cibuľa, reďkovka
  • Jablko, melón, hruška, hrozno a rebarbora
  • Čerstvé mäso, okrem kuracieho
  • Rastlinné oleje
    Súvisiaci obrázok
    zdroj: .dietacoherente.com

You Might Also Like