SIRUP OD KAŠĽA, ZABIJAK ANGÍNY, NEPRIATEĽ CHRÍPKY! DOMÁCI RECEPT, KTORÝ ISTO ZABERIE

Jeseň a zima je čas depresií. Je strašne chladno a čas depresií! A v zime je to ešte horšie – sneh a mráz úplne všade. A prechladnúť môžete na každom kroku. Tam kde ponožky a šál nepomôžu, na pomoc príde Glühwein – tradičný nemecký nápoj.

História Glühweinu sa začala ešte v antickom Ríme. Vďaka správnej kombinácii majú koreniny veľa pozitívnych vlastností. V našich kuchyniach sa tento nápoj dostal do popredia pod názvom „varené víno“. My vám dnes poradíme ako si tento aromatický liek pripraviť podľa nového receptu. Varujeme vás – práve v tom tkvie jeho tajomstvo. A jeden úžasný trik dodá nápoju magickú chuť.

глинтвейн

Existuje veľa spôsobov ako si pripraviť varené víno doma. V klasickej verzii sa používa suché alebo polosuché víno, ktoré obsahuje nie viac ako 7% alkoholu. V ňom uvaríte škoricu, klinčeky, citrónovú kôru, pohánku a zázvor a dosladíte medom. Ostatné varianty nápoja sú už len experimenty s pridávaním rôznych prísad.

Ako pripraviť varené víno

Skúste si pripraviť rumunské varené víno podľa nášho receptu. Vždy ho pripravoval môj starý otec z Brasova a doteraz som ešte neochutnala lepšiu verziu. Prečítajte si podrobný návod ako premeniť obyčajné varené víno na slávnostný nápoj hodný kráľov.

глинтвейн в домашних условиях

Potrebujeme:

1 l červeného vína (suché alebo polosuché)
250 ml vody
2 škoricové tyčinky
15 g čerstvého zázvoru
7 hráškov nového korenia
3 hrášky čierneho korenia
2 bobkové listy
5 klinčekov
2 hviezdičky badiánu
2,5 g mletého muškátového oriešku
3 oriešky kardamónu
vetvička rozmarínu
1 pomaranč
1 citrón
hrsť sušených jabĺk
2 PL kryštálového cukru alebo medu

Zoznam položiek je síce dlhý, ale finálny nápoj za to rozhodne stojí. Vôňa každej koreniny sa prejavuje rôznymi spôsobmi v teplom alebo studenom nápoji. Jedna vec je piť horúce víno so škoricou a úplne iná je vychutnať si vôňu spojenú s úžasnou chuťou.

PRÍPRAVA

  1. Najskôr si pripravte zmes korenín. Dobre umyte jablká. Spolu s ostatnými koreninami okrem rozmarínu ich zalejte studenou vodou. Jablká musia byť úplne suché, tak budú pomaly nasávať vôňu korenín. Do zmesi pridajte očistenú pomarančovú kôru. Zázvor nakrájajte na plátky.глинтвейн классический рецепт
  2. Postavte vodu s koreninami na veľmi malý plameň a zakryte pokrievkou. Je to veľmi dôležité! Priveďte do varu, nechajte vrieť 2 minúty a odstavte z ohňa. Napokon nechajte vychladnúť minimálne hodinu.
  3. Z hrnca vyberte bobkový list. Svoju časť už urobil a ak sa bude variť dlhšie, nápoj bude horký a nie veľmi chutný.
    глинтвейн дома
  4. A teraz to najzaujímavejšie. K zmesi pridajte polovicu studeného vína. Dôležité je aby bolo studené, čím dlhšie sa totiž bude variť s koreninami tým lepšie do seba nasaje ich vôňu. Pomaly ho nahrievajte do 70 stupňov bez pokrievky. Vyššia teplota nie je potrebná, inak bude nápoj chutiť horkasto.
    Ak nemáte termometer, overte si teplotu malíčkom. Mal by byť schopný zvládnuť 5 sekúnd. Ak zvládne aj dlhšie ešte varte, ale dávajte pozor  doslova každú minútu, aby víno nevykypelo.
    глинтвейн алкогольный
  5. Nápoj odstavte z ohňa, zakryte pokrievkou a nechajte stáť 15 minút. Pridajte zvyšnú časť vína, šťavu z polovice citróna, niekoľko plátkov pomaranča, vetvičku rozmarínu a kryštálový cukor alebo med. Všetko dobre premiešajte a znova, tentoraz s pokrievkou, zohrejte na 70 stupňov.глинтвейн безалкогольный
  6. Rýchlo nalejte víno do pohárov a vychutnajte si jeho chuť! Nalievať by ste mali cez jemné sitko alebo tkaninu. Nápoj servírujte so škoricovou tyčinkou, alebo s plátkom pomaranča ozdobeným klinčekmi.глинтвейн из красного вина

Naša rada:

Ak nepijete alkohol, namiesto vína použite hroznový, granátový, alebo ríbezľový džús. Skúste recept vyskúšať aj s bielym vínom, je to tiež vynikajúce! Pokiaľ nemôžete nájsť čerstvé koreniny, nahraďte ich suchými. A samozrejme, po uvarení pár minút počkajte, aby sa mohli usadiť na dno.

глинтвейн из белого вина

Pripraviť si takýto vynikajúci a voňavý nápoj vôbec nie je zložité. Ja verím, že sa vám to s ľahkosťou podarí. Však na čo vám má byť zima, keď si môžete uvariť Glühwein?

A teraz už viete, ako si uvariť Glühwein doma a ešte lepšie než v reštaurácii.

Zdroj: takprosto cc

You Might Also Like