Prečo by mali ľudia s diabetes jesť mango každý deň

Mangá sú jedny z najobľúbenejších ovocí na svete. Nielenže skvelo chutia a sú zároveň alkalické, no podľa vedeckých dôkazov je mango potravina ktorá lieči, a obsahuje množstvo výhod pre vaše zdravie.

Podľa federácie amerických spoločenstiev pre experimentálnu biológiu (FASEB), konzumovanie manga denne si človek zníži hladinu cukru v krvi, napriek ich prirodzenému obsahu fruktózy.

V ich štúdií, vedec viedol testovanie na skupine obéznych zvierat, kde niektoré z nich dostávali desať gramov mrazených-sušených máng denne počas troch mesiacoch. Na konci 12 týždňoch vedec otestoval hladiny cukru v krvi zvieratám ktoré konzumovali mango s hladinami cukru v krvi zvierat, ktoré nedostávali žiadne mango. Výsledky ukázali, že zvieratá ktoré konzumovali mango, mali výrazný pokles hladiny cukru v krvi.

„Hoci mechanizmus za týmto javom nám ešte nie je známy, a teda si vyžaduje ďalšie skúmanie, vieme, že mango obsahuje komplexné zmesi polyfenolových zlúčenín,“ hovorí autor tejto štúdie Dr. Edralin Lucas, Ph.D.
Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt mango

Výskumníci zo Štátnej univerzity v Oklahome zistili, že konzumácia máng pomáha znižovať odolnosť voči inzulínu a zároveň zlepšuje toleranciu glukózy. Táto štúdia sa uskutočnila na myšiach, kde boli zaznamenané podobné výsledky ako závery štúdii FASEB.

V inej štúdií v Austrálii vedci zistili, že konzumácia máng pomáha znižovať zápal, ktorý má za následok vysokú hladinu cholesterolu v krvi, a taktiež zabrániť vzniku chorôb spojených s metabolickým syndrómom.

„Ešte nevieme, ako sa to všetko zvrtne. No vieme, že niektoré časti manga tieto receptory aktivujú, či ich dokonca blokujú,“ hovorí doktor z Queensland univerzity ohľadom účinkov konzumovania manga. „To teda môže viesť k pozitívnym výsledkom pre ľudí ktorí trpia vysokým cholesterolom a/alebo cukrovkou.“
zdroj: food.ndtv.com

You Might Also Like