Nie vždy a nie v každej situácii máme pri varení k dispozícii váhu, alebo nejakú inú odmerku a v prípade receptov, ktoré sú striktne na určité množstvo surovín, potom musíme improvizovať.
Najmä začínajúce a mladé kuchárky ešte nemusia mať množstvo všetkých potravín tak úplne v oku a môže sa stať, že budú potrebovať pomôcť.
Múdra tabuľka
Pre všetkých nás je určená nasledujúca tabuľka, v ktorej bude prevedené množstvo potravín z lyžíc a lyžičiek na gramy.
| surovina | Čajová lyžička (g) | Polievková lyžica (g) |
| cukor | 5 | 25 |
| soľ | 5 | 20 |
| múka | 6 | 22 |
| ryža | 6 | 22 |
| krupica | 6 | 20 |
| zemiakový škrob | 10 | 30 |
| olej | 5 | 20 |
| tuhé maslo | 8 | 25 |
| rozpustené maslo | 5 | 17 |
| mlieko | 5 | 20 |
| sušené mlieko | 5 | 20 |
| smotana | 8 | 25 |
| tvaroh | 8 | 25 |
| voda | 5 | 18 |
| kakao | 7 | 25 |
| hrozienka | 5 | 20 |
| mleté orechy | 6 | 20 |
| kečup | 8 | 20 |
| ocot | 5 | 15 |
| mleté čierne korenie | 5 | 15 |
| mletá škorica | 8 | 15 |
| solamyl | 7 | 15 |
| mak | 9 | 17 |
| masť | 5 | 15 |
| med | 18 | 36 |
| mletá káva | 3 | 6 |
| marmeláda | 15 | 35 |




