 
							
Nie vždy a nie v každej situácii máme pri varení k dispozícii váhu, alebo nejakú inú odmerku a v prípade receptov, ktoré sú striktne na určité množstvo surovín, potom musíme improvizovať.
Najmä začínajúce a mladé kuchárky ešte nemusia mať množstvo všetkých potravín tak úplne v oku a môže sa stať, že budú potrebovať pomôcť.
Múdra tabuľka
Pre všetkých nás je určená nasledujúca tabuľka, v ktorej bude prevedené množstvo potravín z lyžíc a lyžičiek na gramy.
| surovina | Čajová lyžička (g) | Polievková lyžica (g) | 
| cukor | 5 | 25 | 
| soľ | 5 | 20 | 
| múka | 6 | 22 | 
| ryža | 6 | 22 | 
| krupica | 6 | 20 | 
| zemiakový škrob | 10 | 30 | 
| olej | 5 | 20 | 
| tuhé maslo | 8 | 25 | 
| rozpustené maslo | 5 | 17 | 
| mlieko | 5 | 20 | 
| sušené mlieko | 5 | 20 | 
| smotana | 8 | 25 | 
| tvaroh | 8 | 25 | 
| voda | 5 | 18 | 
| kakao | 7 | 25 | 
| hrozienka | 5 | 20 | 
| mleté orechy | 6 | 20 | 
| kečup | 8 | 20 | 
| ocot | 5 | 15 | 
| mleté čierne korenie | 5 | 15 | 
| mletá škorica | 8 | 15 | 
| solamyl | 7 | 15 | 
| mak | 9 | 17 | 
| masť | 5 | 15 | 
| med | 18 | 36 | 
| mletá káva | 3 | 6 | 
| marmeláda | 15 | 35 | 




