Quinoa je rastlina pochádzajúca z Južnej Ameriky, konkrétne z oblasti Peru, Bolívie a Čile. Napriek tomu, že jej využitie sa v Európe rozšírilo až nedávno, jej história siaha až k dávnej kultúre Inkov. Najviac konzumovanou časťou rastliny sú práve jej semená, i keď aj jej listy a stonky sú jedlé.
Rôzne štúdie preukázali, že quinoa obsahuje veľké množstvo bielkovín, minerálnych látok a vitamínov, ktoré majú analgetické, protizápalové, protirakovinové a antioxidačné účinky. Pomáha tiež predchádzať očným a zažívacím ochoreniam i rakovine. Skupina vedcov v USA roku 1975 vyhlásila, že quinoa je jedna z najlepších potravín rastlinného pôvodu určených na ľudskú spotrebu.
Najväčší počet konzumentov tejto rastliny tvoria práve diabetici a tí, ktorí sa snažia schudnúť. Quinoa totiž upravuje hladinu cukru v krvi a má nízky glykemický index, vďaka čomu zasýti na dlhšiu dobu.
Ako ju pripraviť
Quinou necháme na noc odstáť vo vode alebo ju pred varením premyjeme a scedíme. V nádobe s vodou v pomere 1:2 (quinoa-voda), ju povaríme po dobu približne 15 minút, kým sa nám neobjavia malé klíčky. Quinou scedíme a môžeme ju využiť v rôznych variáciách.
Quinoa môže byť použitá na prípravu prvého alebo druhého chodu, ale rovnako si ju môžete vychutnať na raňajky alebo ako ľahkú večeru. Tu nájdete 3 recepty, vďaka ktorým môžete spestriť ponuku aj vo vašej kuchyni.
Raňajky s quinoa
Budeme potrebovať:
50 g quinoy
30 g hrozienok
mlieko
nasekané lieskové orechy
Postup:
Quinou si vopred pripravíme podľa základného receptu. Pridáme k nej hrozienka s pár lyžicami nášho obľúbeného mlieka. Ďalej môžeme pridať orechy a osladiť podľa chuti.
Letný šalát s quinoa
Budeme potrebovať:
150 g semienok
1 zelenú papriku
1 uhorku
2 mrkvy
1 cuketa
olivový olej
citrónovú šťavu
morskú soľ
oregano
Postup:
Semienka quinoy uvaríme v osolenej vode ako zvyčajne. Zeleninu nakrájame a zmiešame s uvarenými semiačkami. Nakoniec dochutíme olivovým olejom, citrónovou šťavou, soľou a oreganom.
Quinoa s chilli a semiačkami
Budeme potrebovať:
100 g quinoy
80 g červenej varenej fazule (môžeme použiť konzervu)
1 malá cibuľa
paradajková omáčka v konzerve alebo v krabici
chilli
majorán
soľ
Postup:
Quinou pripravíme klasicky v osolenej vode. Scedíme a nalejeme do panvice, v ktorej sme si opražili nakrájanú cibuľu. Pridáme paradajkovú omáčku a dobre premiešame. Následne pridáme fazuľu a nasekanú majoránku. Zmes necháme na ohni pár a minút a na záver pridáme chili. Dobrú chuť.
zdroj: panecirco.com